Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIRC cu mediul politic - Sindicaliștii ARUNCĂ ÎN AER explicațiile oficiale privind explozia facturilor

Explozia preţurilor la energie este cauzată de lipsa de energie, după ce statul a închis din 2008 şi până în acest an zeci de capacităţi de producţie, fără să le înlocuiască, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi de Federaţia Naţională Mine Energie.

„Explozia preţurilor la energie este explicată de politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european. (...) Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a făcut posibile aceste facturi: lipsa de energie. Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacităţi de producţie fără să se pună nimic în loc. Sau dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care funcţionează în baza curbei de sarcină şi s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcţie de vânt şi soare”, se precizează în comunicat.

Citește și: Directorul general al EON a EXPLODAT: Producătorii de energie şi gaze, importatorii, precum şi statul român FAC PROFIT din creșterea facturilor

Potrivit sursei, spre deosebire de statele UE, România nu a înlocuit capacităţile scoase din uz, cu toate că este unul din cei mai mici poluatori europeni. "Politicienii, în frunte cu preşedintele, şi-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa. Doar că spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor scoase din uz. (...) România este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. În 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de seră), depăşind cu mult ţinta de 20% până în 2020 lansată de UE. Contribuţia României la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an. (...) Mai bine ca noi stau doar Finlanda şi Estonia. Poluăm de 10 ori mai puţin ca Germania, de 7,4 ori mai puţin decât Franţa, de 4,5 ori mai puţin decât Polonia, la nivel statal", arată cele două organizaţii sindicale.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi de Federaţia Naţională Mine Energie subliniază că energia din surse regenerabile trebuie să fie complementară energiei din cărbune şi din surse nucleare, nu să o înlocuiască. "Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniştri nepricepuţi care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca şi cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mâncare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învaţă la şcoală. Doar cărbunele şi energia nucleară funcţionează şi noaptea şi fără vânt şi la -20 de grade şi pe secetă (...). Cu 26% energie regenerabilă am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franţei (19,1)%, Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia şi Grecia au 300 de zile cu soare pe an, faţă de 170 în România", se menţionează în comunicat.

Cele două sindicate solicită implicarea imediată a Guvernului şi a CSAT pentru stoparea acestei crize false şi anchetarea celor vinovaţi de situaţia în care românii plătesc cel mai scump curent şi gaz din Europa. "Cerem justiţiei sa se autosesizeze după ce membri ai guvernului au declarat că se fură banii românilor cu factura", se precizează în comunicat.  Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" şi Federaţia Naţională Mine Energie sunt federaţii reprezentative la nivel de sector de activitate "Energie, Petrol, Gaze şi Minerit Energetic", care reprezintă peste 80% din salariaţii ce lucrează în unităţile de producere a energiei electrice şi termice din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.