Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circa 120 de exemplare de şacali, capturate în Delta Dunării

sacal

Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Tulcea a capturat circa 120 de exemplare de şacali din Delta Dunării, de la finele lunii mai până în prezent, în cadrul unei acţiuni solicitate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ca urmare a cererilor primite din partea comunităţilor locale.

Inspectorul ecolog din cadrul ARBDD, Veronel Parpală, a declarat marţi pentru AGERPRES, că numărul şacalilor capturaţi este comparabil celui din acţiunile precedente.

"Comparativ cu alte activităţi similare, a fost cam acelaşi număr de exemplare capturate, poate puţin mai mult. (...) Acum este şi sezon turistic, iar vegetaţia este foarte mare, foarte crescută. Asta a îngreunat acţiunea. În rest, nu au fost probleme", a menţionat reprezentantul ARBDD.

El a mai spus că cele mai multe exemplare au fost capturate în zonele Sireasa şi Murighiol-Dunavăţu, în zona Dunavăţu în mai multe acţiuni nefiind înregistrată vreo captură.

"Noi sperăm să începem o altă acţiune de vânătoare în perioada toamnă, iarnă, primăvară, când vegetaţia va fi mai mică, după toate aprobările de la minister, Academie şi Consiliul ştiinţific al ARBDD", a precizat Parpală.

Potrivit sursei citate, până la finele acestei luni, din Deltă pot fi extrase maximum 300 de exemplare de şacali, acţiunea AJVPS fiind derulată cu ajutorul localnicilor vânători.

În repetate rânduri, locuitorii Deltei s-au plâns că şacalii le omoară animalele pe care le cresc în curţi şi le distrug grădinile cu legume şi le-au cerut autorităţilor să reducă numărul acestora.

"Ei au început să-şi facă vizuinile în casele părăsite din sat, iar vara, când nu mai au ce mânca, intră în grădini şi mănâncă pepeni, castraveţi, roşii. Sunt vegetarieni, vara", a afirmat Cristian Conţolencu, din satul Caraorman.

Unii localnici spun că şacalii distrug şi fauna sălbatică.

"Când sunt apele scăzute, merg în cuiburi şi fură ouăle păsărilor sălbatice. Am văzut şacali care fugăreau pui de gâşte sălbatice. I-au scos pe o întinsură şi acolo i-au omorât pe toţi până să ajung la ei", a spus Renato Munteanu, din satul Caraorman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.