Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circa 200 de ONG-uri cer Consiliului de Securitate al ONU un embargo asupra armelor destinate Myanmar

University of Washington
magazin arme

Circa 200 de organizaţii neguvernamentale, printre care Amnesty International şi Human Rights Watch, au îndemnat miercuri Consiliul de Securitate al ONU să impună un embargo asupra armelor destinate Myanmar, în pofida opoziţiei din partea Beijingului şi Moscovei - care deţin drept de veto - faţă de orice fel de sancţiuni, informează AFP.

"Niciun guvern nu ar trebui să vândă nici măcar un glonţ juntei" care a pus mâna pe putere la 1 februarie în urma unei lovituri de stat, subliniază grupul de ONG-uri într-un comunicat. "Impunerea unui embargo mondial asupra armelor în Myanmar este măsura minimă necesară pe care Consiliul de Securitate ar trebui să o ia ca răspuns la escaladarea violenţei militare", se adaugă în comunicatul preluat de Agerpres.

Începând din februarie, mai multe organizaţii au pledat deja, în van, pentru un embargo asupra armelor destinate Myanmarului.

Luni, ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a reiterat că este timpul pentru diplomaţie şi pentru susţinerea eforturilor organizaţiei asiatice regionale ASEAN în găsirea unei soluţii la criză. "Nu suntem în favoarea impunerii de sancţiuni", a subliniat el.

Consiliul de Securitate a adoptat după 1 februarie cu unanimitate de voturi patru declaraţii asupra Myanmarului, însă de fiecare date edulcorate prin negocierile cu China.

La nivelul Adunării Generale a ONU, un proiect de rezoluţie la iniţiativa Liechtensteinului, susţinut de UE, Regatul Unit, SUA, Canada, Turcia, Costa Rica şi Gambia, se află în discuţii de mai multe săptămâni.

Potrivit primei versiuni a textului - neconstrângător spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, însă de o mare anvergură politică - Adunarea Generală îndeamnă la o "suspendare imediată a furnizării, vânzării sau transferării directe şi indirecte a oricărui tip de arme, muniţii şi alte echipamente militare către Myanmar"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.