DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ciucă: Vom onora sacrificiul înaintaşilor noştri şi vom transmite mai departe moştenirea lor

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, afirmă, într-un mesaj transmis duminică, pentru a marca tripla însemnătate a sărbătorii de 9 Mai, că militarii români vor onora cum se cuvine sacrificiul înaintaşilor noştri şi vor transmite mai departe moştenirea lor, preţuind valorile naţionale pentru care s-au sacrificat.

"Sărbătorim, la 9 Mai, 144 de ani de la proclamarea Independenţei de stat a României, ca urmare a intrării ţării noastre în războiul pentru eliberarea de sub dominaţia otomană. Discursul de atunci al ministrului Mihail Kogălniceanu, ţinut în faţa plenului Camerei Deputaţilor, a mobilizat românii pentru obţinerea prin luptă a independenţei şi a aşezat România la locul cuvenit, pe harta Europei. Afirmarea emancipării ţării noastre avea să fie împlinită, în lunile următoare, de către armată, pe câmpurile de bătălie, în luptele de la Plevna, Griviţa sau Smârdan, independenţa fiind scump plătită cu jertfa fiilor României", a afirmat ministrul Nicolae Ciucă, în mesajul său.

Totodată, el subliniază că în al Doilea Război Mondial, România a pierdut în campania din Est, dar şi alături de Aliaţi, în campania din Vest, cel mai mare număr de militari din istoria sa.

"Tot la 9 Mai se împlinesc 76 de ani de la capitularea Germaniei, marcând încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial pe teritoriul european. România a pierdut în campania din Est, dar şi alături de Aliaţi, în campania din Vest, cel mai mare număr de militari din istoria sa. Aducem un pios omagiu eroilor Patriei căzuţi la datorie pentru România, pentru noi, pentru copiii noştri şi pentru viitor. Dintre cei care au luptat atunci, mai sunt în viaţă 2.600 de veterani de război, care amintesc că luptele sunt duse în numele unui ideal, lupta şi sacrificiile eroilor adăugându-se în coloana fără de sfârşit a dragostei de ţară", evidenţiază ministrul Apărării Naţionale.

De asemenea, el arată că însemnătatea Zilei Europei este de a sărbători "pacea şi unitatea" pe acest continent, iar Uniunea Europeană este şi unul din pilonii pe care se fundamentează politica de securitate a României.

"Aniversăm, tot astăzi, şi Ziua Europei, când sărbătorim pacea şi unitatea în Europa. În 1950, ministrul francez al afacerilor externe, vizionarul Robert Schuman, propunea cooperarea naţiunilor europene şi crearea unor instituţii care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război pe acest continent. Uniunea Europeană este, astăzi, unul din pilonii pe care România îşi fundamentează politicile sale de securitate, într-un mediu de securitate aflat în permanentă schimbare, cu ameninţări complexe, convenţionale sau neconvenţionale. Ne bazăm, de asemenea, pe apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi pe parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii", menţionează ministrul Ciucă.

În finalul mesajului său, ministrul Apărării evidenţiază că Armata va fi întotdeauna scutul de protecţie al ţării şi cetăţenilor săi.

"Armata României a îndeplinit şi va continua să îndeplinească misiunile încredinţate de Ţară, va fi întotdeauna scutul de protecţie al cetăţenilor, garant al suveranităţii şi independenţei României. Vom onora cum se cuvine sacrificiul înaintaşilor noştri şi vom transmite mai departe moştenirea lor, preţuind valorile naţionale pentru care s-au sacrificat şi arătându-ne permanent dragostea de neam şi ţară", mai spune ministrul Nicolae Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.