Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciudatul caz 'Shadow Storm' aprinde becul roșu la Kremlin - Cine, ce ascunde?

flipboard.com
Storm Shadow

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că avioanele ucrainene de luptă au lovit două obiective industriale din orașul Luhansk, aflat sub control rusesc, cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, relatează Reuters, potrivit Rador.

"Rachetele aer-sol Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de Marea Britanie au fost folosite pentru atac, contrar declarațiilor autorităţilor de la Londra conform cărora aceste arme nu vor fi folosite împotriva țintelor civile", a transmis ministerul.

Ministerul a comunicat, de asemenea, că forţele ruse au doborât două avioane de război ucrainene - un Su-24 și un MiG-29 - care au lansat rachetele respective.

Comunicatul transmis de ruși învăluie totuși în mister modul în care ucrainienii au lansat rachetele de tip ”Storm Shadow” deoarece aeronavale indicate de ruși, Su-24 și Mig-29, nu au capacitatea de a lansa un astfel de atac.

Ce aeronavă de luptă din ”inventarul” disponibil al Ucrainei este capabilă să utilizeze această armă? Acest aspect trebuie să fie evaluat pe baza a doi indicatori: greutatea rachetei și compatibilitatea. Dacă ne axăm pe primul indicator, MiG-29 și Su-25 ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei nu vor fi capabile să transporte această armă. Greutatea maximă a încărcăturii utile nu le permite.

Racheta cântărește aproape 1,300 de kilograme, iar MiG-29 și Su-25 transportă în mod obișnuit 1.100 de kilograme la sarcină utilă. Aceste două avioane de luptă sunt în curs de retragere, dar ucrainienii au în arsenal și avioane de tip Su-24 și Su-27

Acestea două aeronave pot transporta o rachetă de tip ”Storm Shadow” având capacitatea de a transporta pânp la  3.300 de kilograme, probleme intervin însă, în cazul compatibilității.

Experții spun că integrarea este posibilă, dar dificilă. Modul în care avionica și senzorii învechiți ale Su-24 și Su-27 vor interacționa cu racheta rămâne un mister.

Desigur, dacă nu se poate face legătura între aeronavă și rachetă, există o a doua opțiune de programare, controlul rachetei de la sol. ”Storm Shadow” permite programarea de la sol, adică ținta poate fi setată înainte ca aeronava să decoleze. Acest lucru înseamnă că avioanele vor fi pur și simplu purtătoarele armei. În aer, după lansare, ele nu pot dirija racheta și nici nu pot schimba traiectoria acesteia sau momentul exploziei.

În lista de aeronave complet compatibile cu transportul și utilizarea rachetelor de tip ”Storm Shadow” se regăsesc doar patru aernoave, iar una dintre ele a fost scoasă din uz din 2019.

Panavia Tornado - Retras în 2019

Panavia Tornado este face parte din ”familia” avioanelor de luptă multirol cu două motoare și aripă variabilă, dezvoltate și fabricate în comun de Italia, Marea Britanie și Germania, acest tip de aeronavă a fost retras în anul 2019.

Dassault Mirage 2000 și Dassault Rafale- aeronave deținute de China și India

Dassault Mirage 2000 și Dassault Rafale sunt avioane de vânătoare franceze multirol, monomotor, de generația a patra, fabricate de Dassault Aviation. Au fost proiectate la sfârșitul anilor 1970 ca un avion de luptă ușor pentru a înlocui Mirage III pentru Forțele Aeriene Franceze.

Aeronavele de tip ”Dassaul Mirage 2000” și ”Dassault Rafale” din dotarea Forțelor Aeriene Franceze se află încă în uz dar din cauza faptului că sunt învechite, francezii nu au mai investit în mentenața lor și preferă să le folosească în ”antrenamente scrute”.

Singurele două țări care au încă în uz acest tip de aeronave sunt China și India dar luând în considerare poziția celor două țări față de conflictul din Ucraina, poate fi exclus un evenetual ”ajutor” oferit ucrainienilor prin donația unor astfel de aeronave.

Eurofighter Typhoon - aeronavă deținută de Marea Britanie, Italia, Germania și Spania

Eurofighter Typhoon este un avion de luptă multinațional european multimotor,  cu aripă delta canard.  Typhoon a fost proiectat inițial ca un avion de luptă de superioritate aeriană și este fabricat de un consorțiu format din Airbus, BAE Systems și Leonardo, care conduce majoritatea proiectului prin intermediul unui holding comun, Eurofighter Jagdflugzeug GmbH.

Agenția NATO de gestionare a Eurofighter și Tornado, care reprezintă Regatul Unit, Germania, Italia și Spania, gestionează proiectul și este clientul principal.

În luna februarie a acestui an, a fost luată în calcul varianta în care Marea Britanie  să trimită în Ucraina aeronave de tip ”Eurofiighter Typhoon”, dar purtătorul de cuvânt al lui Rishi Sunak, premierul Regatului Unit al Marii Britanii,  a infirmat această posibilitate susținând că aeronavele sunt "extrem de sofisticate și durează luni de zile să înveți să le pilotezi".

"Timpul necesar pentru a învăța cum să folosești aceste echipamente foarte complexe este factorul limitativ în acest caz, dar vom explora ce putem face mai mult pentru a sprijini Ucraina", a adăugat acesta.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.