Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciudatul lockdown intrat în vigoare în Coreea de Nord. Nimeni nu știe dacă e vorba de Covid sau altă `problemă națională`

Corriere della Sera
Coreea de Nord granita china Sinuju pod

Lockdown la Phenian. În timpul după amiezii, cetățenilor capitalei nord-coreene li s-a ordonat brusc să se întoarcă acasă. Informațiile, culese de site-ul «NK News», care din Seul studiază evenimentele care se petrec la nord de paralela 38, nu explică motivul măsurii. Unele surse vorbesc despre un "lockdown național", altele, despre "o problemă națională", scrie Il Corriere della Sera, citat de Rador.

Se pare că la stațiile de autobuz s-ar fi format cozi lungi de oameni, dar au fost semnalate şi coloane de rezidenți care mergeau pe jos grăbindu-se să ajungă acasă, în timp ce din punctele de observație sud-coreene, țăranii încă mai puteau fi văzuți lucrând pe câmp.

Ambasadele de la Phenian sunt aproape pustii de doi ani: personalul diplomatic și cel al organizațiilor umanitare internaționale a părăsit țara din cauza închiderii graniței cu China și Rusia, măsură luată pentru a preveni răspândirea pandemiei, motiv pentru care informațiile independente, de primă mână, despre situație, sunt greu de procurat.

În acești doi ani, regimul nu a raportat cazuri de contagiune de Covid-19 și nu a acceptat vaccinuri din străinătate, nici măcar cele oferite de Beijing (Coreea de Nord este singura țară din lume, împreună cu Eritreea care nu a început o campanie de vaccinare), limitându-se să mențină granițele sigilate, așa cum a făcut de fapt chiar înainte de pandemie, din motive de securitate politică).

Săptămâna trecută, linia de legătură feroviară cu China a fost din nou închisă, din cauza unei reapariţiei coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord.

"Rodong Sinmun", un ziar de la Phenian, continuă să avertizeze populația cu privire la necesitatea de a purta măști și de a menține igiena absolută pentru a opri Covid-19. Ordinul de a se închide acasă nu este însă o noutate pentru locuitorii din Phenian: autoritățile îl emit de fiecare dată când sosesc valuri de "praf galben", semnalând un nivel foarte ridicat de poluare a aerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.