Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudia Țapardel: 'Impunerea unor condiționalități suplimentare în vederea accesării fondurilor europene este injustă și încurajează discursul anti-European'

claudia-tapardel.ro
Claudia Tapardel

În urma Comunicării publicate de către Comisia Europeană “Un nou cadru financiar multianual, modern și capabil să asigure îndeplinirea obiectivelor prioritare ale Uniunii după anul 2020” prin care se propun noi condiționalitiăți pentru accesarea fondurilor europene din următorul exercițiu financiar, eurodeputata PSD Claudia Țapardel sanționează demersul executivului într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și solicită renunțarea la criteriile prin care se îngreunează accesul României la fondurile comunitare.

Vorbind din perspectiva de membru în Comisiile pentru Buget, dar și pentru Afaceri Constituționale, principalul for de dezbatere în ceea ce privește reforma Uniunii Europene după Brexit, europarlamentarul român explică importanța fondurilor europene pentru eliminarea disparităților dintre statele membre.

„Ca europarlamentar, dar și ca simplu cetățean, convingerea mea este că Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât o piață de desfacere, iar Politica de Coeziune - unul dintre cele mai de succes instrumente ale UE în reducerea disparităților economice - a jucat un rol hotărâtor în realizarea unității economice, sociale și teritoriale. Încă de la crearea sa, aceasta a ajutat țări precum România sau Bulgaria să ajungă din urmă statele mai dezvoltate din vestul continentului, de exemplu, în ceea ce privește infrastructura sau întărirea capacității administrative. De aceea, consider că propunerea Comisiei de a corela alocarea fondurilor structurale de chestiuni de țin de justiție și de statul de drept este un abuz și încă o nedreptate față de statele din estul Europei, după menținerea MCV și amânarea intrării în Schengen.”, i-a transmis Țapardel Președintelui Comisiei Europene.

„La nivel politic acest lucru va alimenta discursul populist anti-european, lăsând impresia că Europa este împărțită în țări de prim rang și țări de mâna a doua, iar din perspectivă economică va încetini progresul incontestabil făcut de țările mai puțin dezvoltate. Nu în ultimul rând, singurii cu adevărat pedepsiți vor fi cetățenii europeni, care nu se vor mai putea bucura de proiectele și infrastructura care ar putea fi finanțate cu ajutorul UE.”

Brexit, o oportunitate istorică de a reforma proiectul european din prisma priorităților sale

„În contextul plecării Marii Britanii din UE - ceea ce se va traduce în reducerea bugetului comunitar - consider că executivul ar trebui să privească noul cadru financiar multianual ca pe o oportunitate de redefinire a proiectului european. Miza trebuie să fie convergența intereselor celor 27 de state membre rămase și nu pedepsirea unora dintre acestea în baza unor motive ce derivă din interpretarea unor chestiuni de politică internă. Totodată, în centrul acestei viziuni trebuie să se regăsească principiul solidarității, lucru care începe cu un tratament egal al tuturor statelor membre și investiții în reducerea decalajelor dintre vestul și estul continentului prin continuarea Politicii de Coeziune. ” a conchis Țapardel.

Textul complet al scrisorii deschise îl puteți găsi pe pagina oficială a europarlamentarului Claudia Țapardel:

http://www.claudia-tapardel.ro/ro/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-comisiei-europene-privind-bugetul-ue/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.