Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Săftoiu: 'În România, graniţa dintre încredere şi suspiciune este încă foarte fragilă'

În România, graniţa dintre încredere şi suspiciune este încă "foarte fragilă", în special când este vorba de serviciile de informaţii, pentru că această ţară se află încă sub spectrul fricii de Securitatea din perioada comunistă, a declarat fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu, joi, în cadrul conferinţei Cyber Intelligence in Europe.

Vezi și: Cioloș anunță că vrea PNL: Îmi doresc ca un guvern liberal să continue ce am început

Expert Strategikon, Claudiu Săftoiu a susţinut alocuţiunea intitulată "Powerful Intelligence Agencies vs The Mighty Public Opinion. Who Guards our Guardians?".

El a vorbit, pe scurt, şi despre experienţa sa în fruntea SIE.

"Am fost pentru o perioadă la conducerea unui serviciu român de informaţii şi am fost complet impresionat de munca incredibilă a ofiţerilor noştri - inteligenţi, pregătiţi, loiali, dedicaţi trup şi suflet meseriei lor", a povestit Săftoiu.

El a remarcat că în societatea românească există o suspiciune legată de serviciile de informaţii.

Citește și: Donald Trump a comis-o din nou: A numit-o Miss Piggy pe o fostă Miss Universe / VIDEO

"Odată ce m-am întors în societatea civilă, toată lumea mi-a spus că sunt ori securist, ori, în cel mai bun caz, suspect. Genul acesta de percepţie este comun în România şi, cred eu, peste tot în lume", a declarat Claudiu Săftoiu.

În 26 de ani de la căderea regimului comunist, a adăugat el, nu a existat o armonizare a legislaţiei ce oferă cadrul de funcţionare serviciilor române de informaţii, astfel încât acestea să se adapteze la actualitate. "Niciun mandat nu a reuşit să facă asta", a adăugat expertul Strategikon.

În lipsa unei comunicări publice, a spus el, percepţia publică este ghidată de suspiciune.

"Avem şase servicii de informaţii în România. Multe dintre ele sunt foarte importante, au mulţi angajaţi, nimeni nu ştie exact câţi sunt, dar percepţia publică este că avem prea multe agenţii de servicii de informaţii, care cheltuiesc mulţi bani, bugetele cresc an de an şi, în schimb, nu oferă nimic. Mai mult, sunt infiltrate în lumea politică, în media şi în sectorul privat", a mai spus fostul şef al SIE.

Citește și: Știai asta? 21 de curiozități despre ce ne înconjoară

El a subliniat că este important ca mediul politic şi liderii serviciilor de informaţii să adreseze aceste suspiciuni manifestate în opinia publică.

"De ce trebuie să ne ascundem? În lume există comunităţi ale serviciilor de informaţii, comunităţi naţionale. În România nu avem aşa ceva cu adevărat. În acelaşi timp, competiţia între servicii este foarte puternică", a menţionat Claudiu Săftoiu, citat de agerpres.

Acesta a subliniat că un aspect important în transmiterea încrederii este comunicarea.

"Nu putem transmite încredere fără comunicare (...). În România, graniţa între încredere şi suspiciune este încă foarte fragilă şi poate în viitor vor fi clarificate lucruri", a adăugat fostul director al SIE.

Vezi și: SURSE: Blaga joacă la rupere. Omul impus în conducerea PNL

Conferinţa internaţională Cyber Intelligence Europe se desfăşoară joi şi vineri la Bucureşti şi reuneşte experţi în securitate şi comunicare şi lideri ai unor agenţii importante în domeniu la nivel mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.