Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest la Cluj față de dorința Guvernului Ungariei de restructurare a Academiei Maghiare de Științe

Mediafax
protest cluj

Peste 100 de persoane au protestat, marți, în fața Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca față de dorința Guvernului de la Budapesta, care ar intenționa să restructureze Academia Maghiară de Științe, fapt care va afecta și cercetătorii din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, marți, în jurul orei 14 pe trotuarul din fața Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca având asupra lor cărți în limba maghiară.

Directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, Attila Gasparik, prezent la protestul din fața Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca, a declarat, marți, presei, că protestul este și unul de solidaritate cu cercetătorii Academiei Maghiare de Științe de la Budapesta, dar și cu cei din Europa.

”Este un gest cultural de protest împotriva Guvernului de la Budapesta care, fără acordul Academiei Maghiare de Științe și fără dialogul cu reprezentanții acesteia, vrea să modifice structura instituției și să distrugă rețelele care au funcționat până acum. Poate că academia are nevoie de reformă, dar nu putem accepta ca politicul să facă reforma într-o rețea științifică, unde savanții trebuie să își spună părerea și să vină cu idei. Este o chestiune de principiu, noi suntem beneficiarii roadelor Academiei Maghiare de Științe de la Budapesta. Sunt lucruri sfinte în care niciun guvern și niciun partid nu are dreptul să se implice”, a spus Gasparik.

Potrivit acestuia, multe persoane simt că actualul Guvern al Ungariei începe să închidă țara în sfera gândirii, a științei, a umanității.

”Societatea maghiară a fost foarte deschisă în anii ’90 și solidară cu toate țările în care exista dictatură, iar acum simțim că se închid porțile și nu ar fi bine. Noi vrem să trecem prin Ungaria când mergem în Vestul Europei, vrem să fie, în continuare, o țară deschisă dialogului”, a subliniat directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.

Un alt protestatar a contestat, la rândul său, schimbările preconizate în cadrul Academiei Maghiare de Științe de la Budapesta în condițiile în care mulți cercetători din Transilvania au legături științifice cu această instituție.

”Vrem să îi sprijinim pe colegii noștri din Ungaria, care vor fi afectați de restructurarea masivă a Academiei, și să fim solidari cu ei. Guvernul de la Budapesta vrea să aloce mai puțini bani pentru științele umaniste. Sunt și ardeleni care vor fi afectați de decizia de restructurare, deoarece mulți sunt colaboratori ai institutelor de cercetare care aparțin Academiei Maghiare de Științe”, a spus acesta.

Printre protestatari s-a numărat și fostul senator UDMR, Eckstein Kovacs Peter, care a susținut că a venit din solidaritate cu comunitatea științifică din Ungaria.

”Nu cred că este binevenit ca politicul să se implice și să spună ce și cum să facă cei din academie”, a susținut Eckstein.

Acțiunea de protest a durat o jumătate de oră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.