Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia antijihadistă ar trebui să rămână în Irak şi după recucerirea Mosulului

wikipedia.com
mosul irak

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de SUA ar trebui să fie autorizată să rămână în Irak şi după recucerirea oraşului Mosul, a anunţat luni comandantul coaliţiei, generalul american Stephen Townsend, relatează AFP. 'Nu anticipez că guvernul irakian ne va cere să plecăm imediat după (recucerirea) Mosul', a declarat generalul Stephen Townsend în cursul unei conferinţe de presă la încheierea unei vizite la Bagdad a noului ministru american al Apărării, Jim Mattis.

'Cred că autorităţile irakiene realizează că este vorba de o luptă extrem de complexă şi că vor avea nevoie de sprijinul coaliţiei chiar şi după Mosul', a adăugat el. Aviaţia coaliţiei, care include teoretic peste 60 de ţări, susţine forţele irakiene lansând bombardamente asupra poziţiilor Statului islamic (SI) din vara anului 2014. Ea a utilizat peste 12.000 de muniţii de la declanşarea ofensivei la Mosul, la 17 octombrie.

Mai mult de jumătate din cei aproximativ 9.000 de militari ai coaliţiei sunt americani şi unii sunt vizibili pe front în condiţiile în care forţele irakiene au lansat duminică operaţiuni pentru a prelua controlul în partea occidentală a oraşului Mosul. 'Este vorba de un parteneriat', a precizat Jim Mattis, un fost general în cadrul Marinei SUA, care a comandat trupele în timpul invaziei din Irak, în 2003. 'Au fost perioade dificile, însă nu există îndoială că (...) responsabilii irakieni recunosc (...) valoarea coaliţiei', a afirmat el, conform Agerpres. 'Continuarea sprijinului pentru Irak este cu adevărat necesar', a declarat la rândul său premierul irakian Haider al-Abadi, uneori criticat la Bagdad pentru că a autorizat desfăşurarea de trupe străine în ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.