Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Crește temperatura în coaliție. Senatori, deputați și europarlamentari USR PLUS îl apără pe Vlad Voiculescu de 'Statul Paralel'

capital.ro
Vlad Voiculescu

Senatori, deputați și europarlamentari USR și PLUS și-au manifestat susținerea, miercuri, pe Facebook, pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în scandalul iscat de publicarea datelor despre vaccinare. „Transparența nu este un moft”, „enervarea privilegiaților din sistem a atins noi recorduri” sau „Statul Paralel a dat din coate să fie în față” se numără printre argumentele liderilor USR PLUS.

Citește și: Marcel Ciolacu profețește: momentul în care va pica Guvernul Cîțu

Tudor Rareș Pop, deputat USR:

  • „Pe când centre speciale de vaccinare pentru diabetici, oncologici, hipertensivi? Am un prieten tânăr, din păcate, pacient oncologic care se vaccinează abia duminică că n-a găsit loc mai devreme. Nu e chiar o excepție, dacă te uiți pe mesajele disperate pe care le trimit în eter cei care sunt sau au categorii vulnerabile în familie. Suntem departe de liniște. Pandemia e aici și cifrele cresc semnificativ de la o zi la alta. Avem oficial toate cele trei tulpini noi. Pandemia nu trece prin limitarea circulației publice cu o oră în timp ce unele cârciumi privilegiate rămân bine mersi deschise. Pericolul nu dispare prin declarații și exceluri coafate în prealabil. Vom ajunge la normalitate atunci când toți aceia care fac parte din categoriile vulnerabile sunt protejați. Fiindcă normalitatea nu înseamnă să mergem voios tot înainte în pas de pionier și să-i lăsăm în urmă pe cei în vârstă sau bolnavi, cei mai vulnerabili în fața virusului care a ucis deja peste 21 000 de oameni în România. Iar transparența nu e un moft al presei sau al ong-urilor. De accesul la informația publică depind vieți. Lupta cu pandemia ne poate uni și solidariza sau poate adânci clivajele și tensiunile din societate. Un clișeu, știu, dar unul foarte valabil”

Alin Mituță, europarlamentar PLUS:

  • „Enervarea privilegiaților din sistem a atins noi recorduri, ceea ce e un semn excelent. Pentru că a avut „tupeul” să publice niște simple date statistice despre vaccinare, lucru banal în orice țară democratică, lui Vlad Voiculescu i se cere demisia iar Ministerului Sănătății i s-a tăiat accesul la platforma guvernamentală de date data.gov.ro. Nu am primit voturile oamenilor să perpetuăm complicitățile din ultimii 30 de ani și reflexele moștenite din alte vremuri. Mandatul nostru este de a repara sistemul iar primul lucru e să aprindem lumina. Transparența nu e negociabilă, dragi tovarăși. Vlad Voiculescu, continuă ce faci, că faci bine”

Mihai Polițeanu, deputat USR:

  • „”Cei care au publicat datele trebuie să dea explicații legate de suspiciunile că s-au vaccinat persoane care nu aveau dreptul”. Complet fals. Cei care au publicat date publice privind vaccinarea nu trebuie să dea explicații. Trebuie să dea explicații cei care au refuzat să publice date cu caracter public, deși li s-a cerut în mod expres acest lucru. Mai trebuie să dea explicații cei care au vaccinat persoane care nu aveau dreptul. Transparența este regula, iar confidențialitatea unor date este excepția. Iar controlul civil asupra instituțiilor militarizate este un principiu care trebuie respectat 100%”

Emanuel Ungureanu, deputat USR:

  • „Statul Paralel. Privilegiații. Supărare mare pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Citiți asta, cu multă lămâie! https://recorder.ro/ce-ascund-datele-complete-despre.../ Motivul? A publicat centrele de vaccinare unde s-ar fi vaccinat "specialii". Adică: angajații SRI, ai Armatei, Jandarmeriei, Poliției, etc. Aceștia sunt zecile de mii de pensionari speciali, cei care ies la pensie mai repede și pot cumula pensia cu salariul. Ei sunt statul și noi restul suntem paraleli cu realitatea lor. Sunt sute de mii de privilegiați în țara aceasta și câteva milioane care stau la rând, aproape la orice. Inclusiv la transplant, pentru un strop de viață.
  • Voiculescu nu a greșit cu nimic publicând date despre vaccinare, transparența este un principiu la care nu renunțăm. Dincolo de asta, domnul colonel Valentin Gheorghiță face treabă bună în campania de vaccinare, chiar excelentă. Sigur, mi-aș fi dorit ca prioritari la vaccinare să fi fost bolnavii cronici, Statul Paralel a dat însă din din coate să fie în față, asta face de 30 de ani. Nu este vina domnului colonel Gheorghiță.
  • Peste câteva zile vor intra 2.6 milioane de doze de vaccin în țară. E foarte bine. Suntem fruntași în Europa la vaccinare și acum avem cifre foarte bune și pe muite categorii de bolnavi cronici. Să fim sănătoși și să ne dorim un stat care să nu ne calce pe cap, cu tot cu specialii lui. Ne-au umilit destul la: Revoluție, Mineriade și mai nou, 10 august. Gesundheit! Sănătate (în limba germană)”

Iulian Bulai, deputat USR:

  • „Fără privilegiați. Fără sisteme paralele de vaccinare. Fără stat în stat. Fără stat militarizat. Fără sărit coada. Fără categorii speciale de esențiali.
  • Pentru transparență. Pentru corectitudine. Pentru deschidere. Pentru reforme. Pentru drepturi egale pentru toți, nu doar cei cu uniforme. Pentru vaccinarea bătrânilor de la țară. Pentru vaccinarea categoriile sociale aflate în categoria de risc. Pentru normalitate și bun simț.
  • Pentru Vlad Voiculescu care vrea transparență și reforme!”

Cristina Rizea, deputat PLUS:

  • „De ce ne e frică de transparență? Gestul făcut de Vlad Voiculescu, e perfect normal. Ministrul Sănătății a dat dovadă de transparență și a publicat datele reale despre dozele de vaccin administrate în România de la începutul campaniei de vaccinare. Sau cel puțin, ar trebui să fie un gest normal într-o țară civilizată. Ce mi se pare cu adevărat ironic, este felul în care anumite instituții au sărit în sus, de parcă nu faptul că au fost vaccinate persoane "peste rând", este cel mai grav, ci faptul de a fi "prinși cu fofârlica".
  • Că s-au vaccinat oameni care nu erau prioritari în etapa a doua, asta e, bine că s-au vaccinat. Orice vaccin administrat scade riscul de Covid-19.Dacă pentru vaccinarea lor, au fost dați la o parte sau reprogramați, oameni care aveau prioritate în etapa a doua, asta e o altă discuție și aici ar trebui să lăsăm organele abilitate să-și dea cu părerea. Ideea în sine e despre transparență, pentru că doar așa se naște încrederea. Asta am promis în campania electorală și asta livrăm. Fără compromisuri, fără excepții.
  • Vlad e un exemplu. Întâmplător, după publicarea datelor de către Ministerul Sănătății, o eroare de sistem a blocat accesul acestuia la platforma data.gov.ro, timp de două zile”

Nicu Fălcoi, senator USR:

  • „De câteva zile, se poartă în spațiul public o dezbatere cu argumente pro și contra referitoare la transparentizarea unor date și informații publice referitoare la procesul de vaccinare. Prinși în vâltoarea acestor argumente, nu cred că ar trebui să uităm nicio clipă că asigurarea transparenței datelor publice este o îndatorire, nu o concesie pe care autoritățile unui stat o fac cetățenilor lui. Colegul nostru Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a acționat în spiritul respectului față de îndatorirea pe care – din calitatea oficială pe care o deține – o are față de cetățeni și are toată susținerea noastră, a întregii echipe a Alianței USR PLUS”

Cristian Ghica, senator USR:

  • Transparența face bine. Atâta vreme cât informațiile publicate sunt de interes public și nu au fost secretizate de instituțiile statului, nu văd care este problema în publicarea datelor complete despre vaccinare. Sunt alături de Vlad Voiculescu și cred că a făcut un lucru bun. L-a făcut cu cele mai bune intenții și fără să încalce vreo lege sau vreun regulament. Publicarea din oficiu a datelor și a informațiilor de interes public trebuie să fie o normalitate și nu o excepție.

Mihai Botez, deputat USR:

  • Transparența nu este negociabilă! Am cerut și anul trecut detalii mai clare despre Covid pentru că avem nevoie ca cetățenii să sprijine măsurile Guvernului și nu să le combată. Vlad Voiculescu face un pas foarte așteptat de români și sper să continue așa. Prin publicarea acestor date, populația va avea o imagine corectă și va fi eliminată orice suspiciune cu "înroșirea" bruscă a anumitor zone sau protejarea altora.
  • România este încă din 2013 membră a inițiativei internaționale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ - "Open Government Partnership", al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate, că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public. De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.

Cristina Prună, deputat USR:

  • „La mai bine de 30 de ani de la Revoluție, transparența trebuie să fie regula în sectorul public. Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a publicat recent, în premieră, diferite date statistice privind modul de derulare a campaniei de vaccinare. Este vorba de informații de interes public, absolut normal a fi prezentate transparent, din respect pentru toți cetățenii români. În mod surprinzător, prezentarea publică a acestor date, de o manieră extrem de deschisă, a deranjat.
  • Transparența în sectorul public a rămas din păcate, într-o bună măsură, doar la stadiul de dorință. Jurnaliști, oameni civici, cetățeni s-au confruntat pe parcursul anilor cu opacitatea instituțiilor statului. Decizii ale Justiției au fost necesare în multe situații pentru respectarea prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Este anormal și profund regretabil. Este contrar misiunii instituțiilor publice de a fi în serviciul cetățenilor. Transparența nu este un moft. Ea este o formă de manifestare a respectului față de cetățeni.
  • În prezent, în Camera Deputaților se află în dezbatere un proiect inițiat de USR anul trecut (https://bit.ly/3l3epL0) pentru transparentizarea informațiilor de interes public și ușurarea accesului cetățenilor la acestea. Am încredere că va exista în Coaliția de guvernare sprijinul necesar pentru adoptarea acestui proiect într-o formă care să permită atingerea scopului său: de a impulsiona transparența instituțiilor publice, deschiderea și apropierea lor de cetățeni. Evoluțiile din ultimele zile ne confirmă că un astfel de proiect e, în mod cert, oportun”

Dan Barna, liderul USR:

  • „Când am promis o revoluție a bunei guvernări, ne refeream inclusiv la transparența datelor publice. De altfel, din 2013 România este membră a inițiativei internaționale “Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă”, al cărui scop principal este tocmai transparentizarea datelor pentru reutilizare. Este, deci, un lucru normal ca un ministru USR PLUS să acționeze în baza ideilor pe care le-am susținut înainte de alegeri. Vlad Voiculescu are susținerea mea și a Alianței USR PLUS în proporție de 101 la sută. Lucrul ăsta nu se va schimba. Transparența e o parte din buna guvernare.

Dacian Cioloş, liderul PLUS:

  • „Vlad Voiculescu este atacat pentru publicarea datelor referitoare la vaccinare. Demersul său este un gest de normalitate. Știm cu toții că una dintre problemele majore ale României este lipsa de încredere a cetățenilor faţă de autoritățile publice. Transparența nu e un moft, este unul dintre fundamentele pe care trebuie să reconstruim încrederea cetățenilor în stat. Vlad Voiculescu are toată susținerea mea în ceea ce privește luarea unor astfel de decizii”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.