Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colegiul Director al CNCD va avea şi un reprezentant al grupului minorităţilor

stiripesurse.ro
scandal cdep
Proiectul a fost adoptat cu 174 de voturi "pentru", 77 "împotrivă" şi patru abţineri.

"Colegiul Director este compus din 11 membri cu rang de secretar de stat, dintre care un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, propuşi şi numiţi, în şedinţă comună, de cele două Camere ale Parlamentului", se arată în proiectul de lege.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în acest caz.

Reprezentanţii USR şi AUR au anunţat că nu susţin propunerea.

Deputatul AUR, Alin Coleşa, a declarat că CNCD s-a dovedit, în mare parte, "o componentă de poliţie politică".

"Suntem chemaţi să votăm pentru lărgirea Colegiului Director al consiliului pentru aşa-zisa luptă împotriva discriminării. În fapt, acest consiliu s-a dovedit, în mare parte, o componentă de poliţie politică, iar în cazul Colegiului Director este vorba de o formă de sinecurism în care grupul minorităţilor din Parlament încearcă să îşi găsească prin negociere un loc. Ca atare, suntem ferm împotriva acestui proiect şi vom vota împotrivă", a spus Coleşa în plenul Camerei.

Deputatul USR, Oana Murariu, a afirmat că acest proiect nu este oportun în contextul actual.

"Tot respectul pentru colegii noştri reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, dar am respins recent un proiect de lege având acelaşi obiect. Acum insistăm, îl avem a doua oară pe ordinea de zi. Într-un moment în care cresc facturile la energie, la gaz, creşte preţul la combustibil, la alimente, la toate produsele, în general, nu este deloc oportun, mesajul pentru cetăţeni nu este unul pozitiv - să creştem numărul de posturi la stat de la 9 la 11, să mai cheltuim din bani publici când, dimpotrivă, ar trebui să avem grijă să reducem aceste cheltuieli. USR nu susţine acest demers, USR susţine depolitizarea", a spus Murariu.

Deputatul minorităţilor naţionale, Ovidiu Ganţ, a menţionat că CNCD nu face poliţiei politică, ci veghează asupra derapajelor din societate.

"Ascult cu uimire şi suficient dezgust afirmaţii la adresa grupului minorităţilor naţionale, în contextul în care noi, împreună cu reprezentanţii partidelor politice, inclusiv cu colegii de la UDMR, am fost cei care în anul 2000, în contextul efortului de aderare a României la Uniunea Europeană, am constituit acest organism, care nu numai că nu face poliţie politică, asta este o inepţie, dar care veghează asupra derapajelor din societate atunci când diverşi cetăţeni îşi permit să atace pe diferite criterii anumite minorităţi, de exemplu, şi nu numai etnice. (...) Este profund dezamăgitor să aud din partea unui partid politic că sunt probleme cu cheltuielile în contextul în care tocmai acest partid politic a ocupat politic un loc în Consiliul Director printr-un reprezentant al său, ultima dată când s-a vacantat un loc", a spus Ganţ.

El a mai menţionat că "este absolut necesar" ca tocmai cei care sunt cel mai frecvent "ţinta discriminărilor" să facă parte, printr-un singur reprezentant, în acest Colegiu Director, în contextul în care celelalte locuri sunt ocupate de reprezentanţi ai partidelor politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.