Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colegiul Național 'Sf. Sava' din București și-a sărbătorit ocrotitorul

Doxologia.ro
sfantul sava

Colegiul Național „Sf. Sava” din București și-a sărbătorit vineri ocrotitorul, pe Sf. Sava cel Sfințit, pomenit în Biserică în data de 5 decembrie.

Programul sărbătorii a inclus o slujbă de Te Deum oficiată de Protopopul Sectorului 3 al Capitalei, un concurs școlar de istorie și lansarea Anuarului Colegiului pentru anul școlar 2020-2021. Elevii au pregătit și o serbare filmată în prealabil și transmisă pe Youtube, conform basilica.ro.

La slujbă, părintele protopop i-a avut alături și pe Părintele Cosmin Grigorescu, slujitor la Biserica „Sf. Ambrozie” din Protoieria Sector 4, pe Părintele Ciprian Ailioaiei de la Biserica Colțea și pe Părintele Pavel Rotaru, Secretarul Protoieriei Sector 1 Capitală.

Directoarea colegiului, Prof. Elena Crocnan, a declarat pentru Radio Trinitas că își dorește ca elevii să aleagă acest liceu cu gândul la înaintașii care s-au perindat prin această școală de elită.

„Sunt copii ambițioși, care au muncit din primul an de școală și s-au pregătit foarte serios pentru a confirma și mai departe, căutând liceul nostru, pentru că cei care învață aici confirmă în carierele viitoare”, a spus Directoarea Elena Crocnan.

„Este o bucurie că o instituție de învățământ de elită este ocrotită de Sf. Sava”, a spus Părintele Nectarie Florin Busuioc, Protopopul Sectorului 3 al Capitalei și tatăl a două dintre elevele colegiului.

Protopopul a spus că Sf. Sava cel Sfințit a fost „un copil cu suflet de bătrân, adică un copil înțelept, care a căutat învățătura și sfințenia”.

„Sf. Sava reprezintă pentru copiii aceștia un model de urmat, atât în învățătură, cât și în viața virtuoasă pe care a avut-o. Pe de altă parte, reprezintă un ocrotitor și rugător”, a adăugat clericul.

Istoric

În 1694, la îndemnul stolnicului Constantin Cantacuzino, domnitorul Constantin Brâncoveanu a înființat Academia Domnească de la Sfântul Sava, care a funcționat inițial în clădirile Mănăstirii Sfântul Sava, pe locul unde astăzi se află Piața Universității din București.

Academia a devenit curând una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din Balcani, cu predare în limba greacă. În 1818, la inițiativa lui Gheorghe Lazăr, predarea a început să se facă în limba română. Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu a urmat cursurile acestei academii la jumătatea secolului al XIX-lea.

În 1864, la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, instituția a fost divizată în alte două: Universitatea din București și un liceu denumit ulterior Colegiu Național „Sfântul Sava”. Cel din urmă a purtat numele de Liceul „Nicolae Bălcescu” în timpul comunismului, pentru a se evita referirea religioasă.

Printre foștii elevi ai actualului colegiu s-au numărat Ion Ghica, premier la României și membru al Academiei Române, revoluționarul Nicolae Bălcescu și Sarmiza Bilcescu, prima avocată din istoria României și prima femeie din Europa care a obținut doctoratul în drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.