Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comandant-șef ucrainean: Federația Rusă ne provoacă în mod constant în Marea Neagră şi Marea Azov. Suntem gata să răspundem'

sputnik
flota rusia

Federaţia Rusă provoacă în mod constant forţele navale ucrainene în apele Mării Negre şi Mării Azov, a declarat joi comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, potrivit Unian.

'Ruşii ne provoacă în permanenţă. Diversiuni au loc în mod constant în Marea Neagră şi în Marea Azov, unde partea rusă blochează accesul în zone destinate navigaţiei internaţionale sub pretextul organizării de exerciţii, cu implicarea de tiruri de rachete etc. În Marea Azov, în genere, ei vor să arate că aceasta este marea lor interioară, iar noi mai putem naviga acolo într-o zonă de 12 mile maritime, deşi nicio legislaţie internaţională şi nici o altă legislaţie' nu ne restricţionează navigaţia în Marea Azov, a explicat generalul ucrainean.

Homceak a ţinut să sublinieze în acest context că marina ucraineană are dreptul să răspundă pe deplin la aceste provocări, inclusiv prin recurgerea la arme.

'Singurul lucru pe care îl facem este că nu îi provocăm niciodată pe ruşi - nici în apele Mării Negre, nici în Marea Azov, dar suntem oricând gata să răspundem recurgând la forţă', a afirmat comandantul şef al armatei ucrainene, menţionând că Ucraina îşi dă bine seama de disproporţia existentă între capacităţile marinei sale şi cele ale forţelor navale ruse.

Dar marina ucraineană se dezvoltă intens la ora actuală, a afirmat el, indicând că Kievul amenajează noi baze pentru forţele sale navele şi este ajutat de partenerii săi în achiziţionarea de noi nave.

'SUA ne oferă nave, contribuie la instruirea echipajelor, acum ne livrează nave cu tot cu echipamente militare. Marea Britanie ne ajută şi ea în acest sens', a spus generalul Ruslan Homceak, potrivit căruia prezenţa, prin rotaţie, a unor nave NATO în Marea Neagră contribuie de asemenea la stabilitatea în regiune.

'Prezenţa acestor nave militare (ale ţărilor partenere) este aproape constantă în Marea Neagră - una pleacă, alta îi ia locul. Aceasta ne conferă încrederea că în caz că va fi nevoie ele îşi vor spune cuvântul', a spus comandantul şef al armatei ucrainene.

La 24 aprilie, Rusia a blocat accesul la trei zone în Marea Neagră în largul coastei Crimeii anexate pentru nave de război străine şi nave oficiale. Restricţiile vor fi valabile până la 31 octombrie.

La 10 mai, nava amiral a Gărzii de coastă ucrainene 'Grigori Kuropiatnikov' şi nava USS Hamillton a Gărzii de coastă americane au efectuat timp de două zile exerciţii comune în Marea Neagră.

Serviciul pentru frontiera de stat a Ucrainei a declarat că aceste exerciţii s-au desfăşurat - ca de obicei - sub supravegherea strictă a navelor ruseşti din cadrul Flotei din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.

Mai mult, un oficial al serviciului menţionat a afirmat că trei nave ruseşti 'nu doar că au monitorizat, ci au creat complicaţii suplimentare' în desfăşurarea exerciţiilor ucraineano-americane, prin anunţarea bruscă a blocării accesului în zone din perimetrul ariei manevrelor, iar atunci când erau sesizate în legătură cu nerespectarea legislaţiei maritime internaţionale echipajele navelor ruse nu răspundeau la apeluri, conform agenţiei de presă ucrainene Ukrinform.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.