Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comandantul forţelor americane în Afganistan nu exclude lovituri aeriene împotriva talibanilor dacă aceştia vor continua ofensiva

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Comandantul forţelor americane în Afganistan, generalul Scott Miller, nu a exclus marţi lovituri aeriene împotriva talibanilor dacă aceştia vor continua să cucerească noi teritorii, în timp ce retragerea trupelor americane este în curs, informează AFP.

"Nu mi-ar plăcea să văd lovituri aeriene, însă pentru a nu vedea lovituri aeriene, trebuie să puneţi capăt tuturor violenţelor", a declarat generalul Miller în faţa presei la Kabul, potrivit unei înregistrări video obţinute de AFP de la Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Cel mai bun mijloc de a le pune capăt (violenţelor), şi le-am spus aceasta talibanilor, este de a opri ofensivele şi raidurile aeriene", a adăugat responsabilul militar american, subliniind că forţele americane dispun încă de capacitatea de a întreprinde lovituri aeriene împotriva insurgenţilor, chiar dacă retragerea forţelor americane continuă, informează Agerpres.ro.

Luptele s-au înteţit în Afganistan de la începutul retragerii trupelor americane, în luna mai, talibanii revendicând cucerirea a peste 100 de districte din cele peste 400 câte numără această ţară.

Trupele americane ar urma să fie retrase în totalitate înainte de 11 septembrie, dată-limită fixată de preşedintele american Joe Biden.

Revendicările talibanilor în cee ce priveşte teritoriile pe care le-au cucerit sunt contestate de responsabilii guvernului şi pot fi verificate cu mare greu din surse independente.

Potrivit unor experţi, preluarea controlului de către talibani asupra mai multor districte în ultimele săptămâni se explică prin lipsa de susţinere aeriană americană pentru forţele afgane, care se confruntă cu insurgenţii în zonele rurale.

Generalul Miller, căruia urmează să-i succeadă în curând un alt comandant, a recunoscut că orice pierdere de teritoriu are un impact asupra securităţii în întregul Afganistan, inclusiv "în capitalele de provincie şi în capitala" Kabul.

Recent, talibanii au încercuit Kunduz, capitala provinciei cu acelaşi nume, şi au preluat controlul asupra principalului post de frontieră spre Tadjikistan, precum şi asupra mai multor districte rurale din jurul oraşului.

Insurgenţii au încercuit de asemenea cea mai mare parte dintre marile oraşe din Afganistan, suscitând temeri că ei ar putea încerca să cucerească şi Kabulul după retragerea forţelor americane şi ale NATO.

Generalul Miller a subliniat că situaţia generală în materie de securitate "nu este bună". "Forţele de securitate afgane o recunosc şi efectuează ajustările necesare", a adăugat el.

Ministerul de Interne afgan a anunţat marţi că a înfiinţat o "forţă de reacţie rapidă" formată din 4.000 de oameni, ce va fi condusă de generali în retragere şi care va lupta împotriva talibanilor alături de forţele regulate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.