Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comandantul John Raymond explică motivele pentru care Pentagonul este gata să acționeze în cosmos 'de pe poziții de forță'

vestidinrusia.ro
cosmos satelit laser pamant

Washingtonul consideră că Moscova și Bejingul au dezvoltat sisteme de distrugere și perturbare a bunei funcționări a sateliților americani. O declarație în acest sens a fost făcută de comandantul Trupelor Spațiale ale SUA, John Raymond. Potrivit afirmațiilor lui, din această cauză, Pentagonul este ”gata să acționeze de pe poziții de forță”, privind o astfel de abordare drept o metodă de ”descurajare a conflictului”.

Potrivit informațiilor Ministerului Apărării al Rusiei, în arsenalul Rusiei există, este adevărat, o serie de mijloace anti-satelit. Dar cursa înarmării în acest domeniu a fost declanșată chiar de Statele Unite, prin retragerea lor din Tratatul ABM (Tratatul de reducere a armelor strategice ofensive, n.r.). La rândul lor, experții consideră că, dacă este într-adevăr îngrijorată de militarizarea spațiului cosmic, Casa Albă trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia și China, relatează RT.

Într-un interviu acordat cotidianului The Washington Post, Raymond a declarat că Rusia și China dețin în arsenalele lor sistemele cu staționare terestră și orbitală, precum și mijloace ce pot perturba buna funcționare a grupării orbitale a SUA prin intermediul spațiului cibernetic.

Să paralizezi potențialul inamic

După cum au arătat experții consultați de RT, în ultimii ani, Rusia și China au obținut, cu adevărat, rezultate considerabile în dezvoltarea armelor anti-satelit. Dar integrarea acestor sisteme în infrastructura militară a Moscovei și a Beijingului are menirea primordială de a descuraja ambițiile militare ale Pentagonului în spațiul cosmic.

În dotarea forțelor armate ale Rusiei se află, în special, familia de sisteme anti-satelit ”Tirada”, ce reprezintă mijloace de război electronic (REB). Din surse publice reiese că acest tip de armă, în diferitele ei variante, se livrează, deja, trupelor Districtului Militar Central și este constant utilizat în timpul exercțiilor.

«Sistemul de suprimare a comunicațiilor electronice ”Tirada-2S” este capabil să blocheze comunicațiile prin satelit până la scoaterea lor totală din funcțiune. În același timp, aducerea sateliților în incapacitate de funționare poate fi efectuată direct de pe suprafața Pământului», se arată în documentele Ministerului Apărării al Rusiei.

Deși despre caracteristicile ”Tiradei” s-a aflat de curând, militarii îl consideră un mijloc unic de război electronic. Aparatura sistemului anti-satelit este montată pe platforma unui KamAz militar. Sistemul este fabricat la uzilele ”Elektropribor”, din Vladimir. ”Tirada” acționează asupra țintei (în special sateliții de comunicare ai potențialului inamic, potrivit analistului Oleg Aciasov) prin intermediul unei puternice radiații electromagnetice.

De capacitatea de a lupta împotriva sateliților inamici dispune și cel mai nou sistem de rachetă antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-500 ”Prometeu”, ce urmează să fie livrat trupelor ruse în anii următori. După finalizarea anumitor modificări, S-500 va putea, potrivit comandantului-șef al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, Serghei Surovkin, să doboare sateliți ce evoluează pe orbite joase, dar și elemente hipersonice de toate tipurile.

Altă clasă de arme anti-satelit ale Rusiei o constituie așa numiții sateliți-inspectori – sisteme cosmice manevrabile, capabile să ”examineze” alte aparate orbitale și să le deregleze modul de funcționare. Este vorba despre anumiți sateliți din familia ”Kosmos”, proiectul 14K167 ”Nivelir”, care, potrivit articolelor de presă, inclusiv ale publicațiilor de specialitate străine, pot fi lansați la altitudini de la 200 până la 1200 de kilometri. Pentru deplasarea pe orbită, ”inspectorii” spațiali ruși folosesc metoda ”pseudoimpulsurilor”.

Expertul militar Dmitri Kornev, fondatorul portatului Military Russia, nu exclude posibilitatea ca Rusia să dezvolte, în curând, un sistem anti-satelit cu staționare aeriană pe baza rachetei 79M6 ”Kontakt”. Analistul spune că marele avantaj al acestei arme este vizibilitatea redusă. Kornev crede, totodată, că alt mijloc de luptă împotriva sateliților este sistemul de luptă cu laser autopropulsat ”Peresvet”, prezent deja în formațiunile Forțelor Strategice de Rachete ale Rusiei. O armă care, după cum s-a exprimat expertul, ”poate orbi” sistemele electro-optice ale aparatelor orbitale ale potențialilor inamici.

”De funcționarea normală a sateliților depinde, astăzi, calitatea informațiilor militare, activitatea sistemelor de avertizare a atacurilor cu rachete, stabilirea țintei, comunicațiile militare și civile”, a subliniat Kornev.

Standarde duble

Potrivit informațiilor militarilor ruși, statele occidentale, inclusiv Statele Unite, au fost primele care au început militarizarea spațiului orbital după sfârșitul Războiului Rece. Astfel, potrivit materialelor Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, americanii au fost primii care au dezvoltat proiecte de defășurare, în spațiul cosmic, de noi sisteme de arme și de creare a unor mijloace de luptă împotriva aparatelor cosmice străine.

Un pericol concret în acest sens îl constituie, în opinia Moscovei, programul de dezvoltare a unui sistem global de apărare anti-rachetă al SUA, lansat odată cu retragerea Washingtonului din Tratatul ABM, încheiat în 1972.

Timp de 20 de ani, potențialul anti-satelit al sistemului american de apărare anti-rachetă a fost unul dintre motivele ”neadoptării, de către americani, a oricăror acorduri privind neamplasarea de arme în cosmos”, arată prim-adjunctul șefului Direcției operative principale a Statului Major General al Armatei ruse, Viktor Poznihin.

În opinia experților, o amenințare vine și din partea proiectului dronei spațiale X-37B Orbital Test Vehicule, capabilă să efectueze misiuni pe orbită cu o durată de unul până la doi ani. ”Programul X-37B are două obiective principale: dezvoltarea unor tehnologii spațiale reutilizabile, care să asigure Americii un viitor în spațiu și efectuarea de experimente cosmice, ale căror rezultate pot fi aduse și studiate pe Terra”, se afirmă pe pagina oficială de internet a Forțelor Aeriene ale SUA.

Mulți analiști trăiesc însă cu sentimentul că proiectul corporației Boeing va fi folosit în principal pentru nevoi militare – pentru coordonarea transferului de informații de pe sateliți și pentru dezactivarea aparatelor orbitale străine.

John Raymond susține că obiectivul principal al SUA este ”de a nu permite declanșarea unui conflict, iar pentru asta trebuie, după părerea mea, acționat de pe poziții de forță. … Nu vrem să intrăm într-un conflict care să înceapă și să se extindă în cosmos. Vrem să păstrăm această zonă în siguranță pentru toți”, preciza oficialul american în același interviu pentru The Washington Post.

Nathan Eismont, cercetător la Institutul de Cercetări Spațiale al Academiei de Științe din Rusia, spune însă că Raymond, la fel ca alți oficiali americani, promovează standarde duble în chestiunea militarizării spațiului. În opinia expertului, Washingtontul însuși dorește să obțină supremație militară absolută pe orbită, condamnând Moscova și Beijingul pentru militarizare și pentru dezvoltarea de arme anti-satelit.

”Fără îndoială, sunt standarde duble. Inadmisibilitatea plasării de arme în cosmos trebuie să poarte un caracter universal. Dacă într-adevăr, după cum afirmă americanii, există un pericol la adresa securității cosmosului, dezescaladarea trebuie efectuată de toate cele trei puteri cheie – SUA, Rusia și China. Este de la sine înțeles că militarizarea cosmosului va aduce doar consecințe nedorite”, a apreciat Eismont.

Analistul Aleksandr Mihailov, șeful Biroului de Analize Politice și Militare, este de părere că declarația lui Raymond demonstrează că, de fapt, Washingtonul a încetat să mai ascundă adevărata esență a abordării sale în ceea ce înseamnă, de fapt, exploatarea militară a spațiului orbital.

”Americanii încearcă deschis să folosească orice agendă în interesele lor. SUA analizează în permanență planuri de amplasare a unor arme pe orbită și au creat una dintre cele mai mari rețele de sateliți militari din lume. În același timp, Washingtonul condamnă Rusia și China pentru dezvoltarea sistemelor anti-satelit. Dar pericolul militarizării a fost creat chiar de SUA, acțiunile Moscovei și ale Beijingului având un caracter de reacție, de apărare”, a subliniat Mihailov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.