Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Combinaţii şi jocuri de culise la MJ: Iulia Motoc (CEDO) şi Dragoş Călin (FJR), învinşi în competiţia pentru Tribunalul UE

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Săptămâna trecută s-a încheiat la Ministerul Justiţiei procedura de selecţie a candidatului României pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Nume cunoscute, cu susţinere din diverse zone, s-au aflat în competiţie, iar în final comisia condusă de minister USR al Justiţiei l-a ales pe un fost colaborator al lui Adrian Năstase.

Ion Gâlea, fost ambasador, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi coleg de catedră cu ministrul Aurescu la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, este propunerea României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE pentru perioada 7 octombrie 2021 – 31 august 2022. "Rezerve" au fost desemnaţi judecătoarea Diana Magdalena Bulancea, soţia procurorului Marius Bulancea, plecat de la DNA la EPPO, şi procurorul Răzvan Horaţiu Radu, secretar general al MJ, fost agent guvernamental la CEDO şi CJUE.

Din comisia de selecţie au făcut parte ministrul Justiţiei, Stelian Ion, un director din MJ, doi secretari de stat din Ministerul Afacerilor Externe, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, vicepreşedinţii ÎCCJ, decanul Baroului Bucureşti şi câte un reprezentat de la facultăţiile de drept de Universittaea din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse apropiate procedurii de selecţie, comisia a fost împărţită între diverse interese şi efoturi de lobby. Postul cu un salariu lunar de 20.000 de euro a stânit interesul unor nume sonore sau mai puţin sonore, dar bine conectate în sistem. Ion Gâlea a fost văzut de la început ca unul dintre favoriţi, atât prin prisma apropierii de ministrul Aurescu, cât şi având în vedere componenţa comisiei de selecţie, din care au făcut parte doi secretari de stat de la MAE.

Vedeta incontestabilă a procedurii a fost însă Iulia Motoc, judecător la CEDO şi fost judecător CCR, care dorea să facă pasul spre Tribunalul UE la finalul de mandat CEDO. De numele acesteia se leagă numeroase speculaţii referitoare la ajutorul pe care l-ar fi oferit sau ar urma să-l ofere unor personaje importante în cauze aflate pe rolul CEDO. STIRIPESURSE.RO nota în noiembrie 2018 că Iulia Motoc a făcut o vizită în mare taină la biroul lui Kovesi de la Parchetul General, cu mai puţin de o lună înainte ca fosta şefă a DNA să se adreseze CEDO pe tema demiterii sale (proces câştigat de actuala şefă a EPPO). Susţinută puternic de unii membri ai comisiei de selecţie, Motoc a fost şi beneficiara unor manevre mai puţin ortodoxe, cu mesaje anonime transmise redacţiilor de presă în care contracandidaţii acesteia erau denigraţi. Toate acestea nu au fost însă de ajuns pentru a o propulsa pe Iulia Motoc la Tribunalul UE.

Un al mare învins este judecătorul Dragoş Călin, preşedinte al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, care în prezent este vizat de o anchetă disciplinară din cauza mesajelor publicate pe grupul de Facebook "Forumul judecătorilor", dezvăluite de STIRIPESURSE.RO în serialul "Justice Leaks". Potrivit unor surse din sistem, Dragoş Călin era favoritul ministrului Stelian Ion în competiţia pentru Tribunalul UE, cunoscut fiind faptul că actualul ministru al Justiţiei este susţinut şi manevrat de magistraţii activişti.

Un alt candidat văzut ca favorit înainte de interviuri a fost Răzvan Horaţiu Radu. La fel ca în cazul lui Ion Gâlea, candidatura fostului procuror general adjunct interimar a fost considerată ciudată, fiind vorba despre reprezentanţi ai ministerelor care au organizat selecţia. Fostul agent guvernamental la CEDO şi CJUE s-a văzut însă şi de această dată învins, la fel ca în cazul selecţiei din 2020 pentru funcţia de procuror general, unde figura printre favoriţi.

Propunerile finale, însoțite de dosarele de candidatură, sunt comunicate Guvernului, spre aprobare. Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcția de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE, după consultarea Comitetului prevăzut la art. 255 TFUE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.