Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie à la Pirus pentru magistraţii activişti: Au scăpat de suspendare pentru mesajele 'Justice leaks', dar au rămas fără 'arma' CJUE

BN breaking news justitie

Cei trei judecători propuşi pentru suspendare, din cauza derapajelor de limbaj de pe grupul de Facebook "Forumul Magistraţilor", au scăpat de această măsură provizorie, însă au rămas şi fără una dintre "armele" folosite în lupta magistraţilor activişti pentru impunitate în domeniul disciplinar.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri, 9 iunie, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a lui Dragoş Călin – judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, Laurenţiu Grecu – judecător delegat în cadrul Tribunalului Mehedinţi şi a Alinei Giorcocean - judecător în cadrul Tribunalului Olt. Amânarea succesivă a pronunţării a făcut ca suspendarea să devină inoportună, având în vedere că însăși cercetarea disciplinară se apropie de finalizare.

Secţia pentru judecători a CSM a respins însă şi excepţia nulităţii absolute a cercetării discilinare, invocate în virtutea hotărârii recente a CJUE cu privire la perioada de interimat a conducerii Inspecţiei Judiciare. Mai exact, în urma hotărârii CJUE în care se afirmă că revine instanţelor naţionale competenţa de a analiza dacă prelungirea prin OUG în 2019 a mandatului Inspecţiei Judiciare, din cauza unui vid legislativ, ar fi generat îndoieli legitime cu privire la activitatea instituţiei. Secţia pentru procurori a CSM s-a grăbit să procedeze la anularea unor acţiuni disciplinare, susţinând că inclusiv regulamentul de inspecţie, întocmit în perioada de interimat la conducerea IJ, ar fi nul. Acest argument nu a fost îmbrăţişat de judecătorii din CSM. Astfel, magistraţii activişti, care doreau practic desfiinţarea tuturor actelor întocmite de IJ în perioada 2019-2021, rămân fără  posibilitatea de a invoca o asemenea interpretare a hotărârii CJUE.

Inspecţia Judiciară solicitase Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din funcţie a unor judecători, pe perioada cercetării disciplinare. Ancheta disciplinară a fost iniţiată ca urmare a publicării de către STIRIPESURSE.RO a serialului "Justice leaks", cu imagini de pe grupul de Facebook "Forumul Magistraţilor" şi de pe un grup de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor.

Judecătorii vizaţi de cererea de suspendare apar în imaginile publicate de STIRIPESURSE.RO purtând conversaţii cu un caracter politic, atacând şi jignind colegi magistraţi. Erau atacaţi, printre alţii, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, iar ministrul Stelian Ion era lăudat.

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

JUSTICE LEAKS, episodul 4

___

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.