Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comedia 'Confort nordic',va deschide Festivalul Internaţional de Film Transilvania

vulture.com
TIFF

Comedia „Confort nordic” („Northern Comfort”, Islanda/ Marea Britanie/ Germania, 2023) va deschide cea de a 22-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (9 - 18 iunie). Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediţii care va aduce în faţa spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte şi cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda şi Suedia, anunţă organizatorii.

Vineri, 9 iunie, de la ora 20.45, mii de spectatori sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii alături de echipa filmului şi de alţi invitaţi speciali pentru a sărbători startul unei noi ediţii TIFF, într-o seară plină de surprize. Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online - https://tiff.eventbook.ro/.

Filmată în Anglia, Franţa şi Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer şi printre nămeţi, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândeşte după colţ. Pe principiul cui pe cui se scoate, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid. Cel puţin aşa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioşi. Problemele însă apar rapid şi escaladează surprinzător de absurd, informează Agerpres.

Din distribuţie se remarcă nume de excepţie, cum ar fi: Timothy Spall (unul dintre actorii preferaţi ai regizorului Mike Leigh, protagonist în „Secrets and Lies” sau „All or Nothing” şi laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru „Mr Turner”, dar familiar publicului larg graţie personajului Peter Pettigrew din seria „Harry Potter”), Lydia Leonard, actriţă britanică de teatru şi film („The Crown”, „Ten Percent”), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din „Ali(e)nare” (2021) şi „Original” (2010), sau Björn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia poliţistă „Cop Secret”.

Filmul a avut premiera mondială în martie la SXSW Film Festival (SUA) şi marchează revenirea lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson la Cluj. Primele sale filme, „La răscruce” (2012) şi „Parisul Nordului” (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu „Copacul vrajbei noastre”, o comedie neagră lansată la Veneţia, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză. „Este de departe unul dintre festivalurile mele favorite. M-am îndrăgostit de TIFF acum mai bine de zece ani când am venit la Cluj cu filmul meu de debut. Mulţumesc festivalului pentru încrederea în mine şi pentru această relaţie de lungă durată”.

Northern Comfort va fi ulterior distribuit în România de Transilvania Film. Filmul este prezentat la TIFF cu sprijinul Scandinavian Films şi Icelandic Film Centre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.