Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comedie absurdă cu procurori: Scutea l-a susţinut pe Licu în CSM, iar asociaţia lui Scutea cere anchetă disciplinară

Agerpres
bogdan licu

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statului Procurorilor, condusă din umbră până recent de Gabriela Scutea, noul procuror general al PÎCCJ, solicită cercetarea disciplinară a procurorului Bogdan Licu, propus de ministrul Predoiu pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general, după ce acesta a recunoscut în interviul de luni de la CSM că a fost mason şi nu a menţionat acest lucru în declaraţiile de interese.

Anterior, Gabriela Scutea a votat, alături de Cătălin Predoiu şi Codruţ Olaru, pentru avizarea favorabilă de către CSM a propunerii pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. Cu patru voturi împotrivă, Licu a primit în cele din urmă un aviz negativ. Potrivit unor surse judiciare, Scutea se angajase în faţa propriilor colegi din AMASP că nu îl va susţine pe Bogdan Licu, din cauza multiplelor acuzaţii care planează asupra sa, de la plagiat la afaceri nelămurite cu diverse persoane.

AMASP constată că răspunderea penală s-a prescris şi solicită cercetarea disciplinară a lui Licu. Şi această răspundere este prescrisă, în ceea ce priveşte art. 99, lit. b) a Legii 303/2004, însă se poate desfăşura în privinţa celor prevăzute de art. 99, lit. a) - "manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției". Asociaţia procurorilor îi cere şi preşedintelui Iohannis să nu îl numească pe Bogdan Licu în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, solicitând şi explicaţii de la cei trei care au votat în CSM pentru un aviz pozitiv: Scutea, Predoiu şi Olaru.

Comunicatul AMASP:

"Având în vedere interviul susținut astăzi în fața secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de către domnul procuror Bogdan Licu, pentru ocuparea funcției de adjunct al procurorului general al PICCJ, AMASP, asociație profesionala a procurorilor semnalează faptul că domnul procuror a susținut public apartenența la Masonerie fără a exista vreo mențiune, în perioada 2008-2012, în declarația de interese faptul că ar fi membru într-o astfel de organizație, lucru ce constituie infracțiunea de fals în declarații.

În acest context, având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror.

Având în vedere că nu există infracțiuni care să fie compatibile cu funcția de magistrat și că domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată, dumnealui nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public. In consecință, solicităm public inspecției judiciare să declanșeze verificări în cazul autodenunțului formulat astăzi de procurorul Bogdan Licu în fața secției de procurori, existând suspiciuni de săvârșire a abaterilor disciplinare prev la art. 99 lit a și b din legea 303/2004 modificată.

De asemenea, în mod public AMASP solicită președintelui României sa nu îl numească în funcția de prim-adjunct al procurorului general pe domnul procuror Bogdan Licu, o astfel de acțiune fiind de natură să prejudicieze imaginea Ministerului Public și a sistemului judiciar

Totodată, considerăm necesar ca cei 3 membri participanți la ședința secției și care au acordat un vot favorabil numirii să își prezinte public argumentele pentru această opțiune."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.