Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comemorare a victimelor masacrului de la Treznea, în prezenţa a numeroase personalităţi

Agerpres
comemorare accident feroviar

Numeroase personalităţi, alături de oficialităţi locale şi judeţene, au fost prezente, sâmbătă, la o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a martirilor din Treznea, la împlinirea a 83 de ani de la masacrele horthyste ce au avut loc în mai multe localităţi din Transilvania, potrivit Agerpres.

Printre cei prezenţi la la evenimentul desfăşurat la cimitirul eroilor şi la Monumentul Eroilor din localitatea martir s-au numărat europarlamentarul Cristian Terheş, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Lucian Bode, preşedintele AUR, George Simion, şi profesorul universitar doctor academician Lazăr-Octavian Cosma, muzicolog, fiu al satului.

 



Festivitatea a debutat la cimitirul eroilor-martir, unde au avut loc un serviciu religios şi depuneri de jerbe şi coroane de flori la monumentul dedicat celor 86 de victime masacrate de trupele horthyste în 9 septembrie 1940.

Ulterior, au fost depuse jerbe şi coroane de flori şi la Monumentul Eroilor din centrul localităţii Treznea.

 



"Nu trebuie să mai repetăm greşelile trecutului, iar în acelaşi timp e necesar să facem eforturi pentru a construi un viitor în care pacea, înţelegerea şi respectul pentru diversitatea umană să prevaleze. Mai ales în condiţiile în care conflictul armat de la graniţele României ne reaminteşte, în fiecare zi, că războiul înseamnă doar suferinţă, moarte, pierderi şi sărăcie. (...) Să fim un exemplu de respect pentru trecut şi de apărare a valorilor noastre comune, pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc în viitor. Dumnezeu să-i odihnească pe eroii martiri din Treznea!", a afirmat prefectul Dari Toma.

 



Printre cei care au luat cuvântul la comemorarea de sâmbătă s-a numărat şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Lucian Bode.

 



"Nimeni şi nimic nu justifică seria de orori declanşate în toamna acelui an împotriva populaţiei civile din Transilvania, aflată sub ocupaţie, în urma Dictatului de la Viena. Mesajul evenimentelor tragice de la Treznea este astăzi mai relevant ca niciodată. Suntem datori să reînnoim angajamentul nostru de a combate cu fermitate curentele extremiste şi regimurile antidemocratice care au în ADN-ul lor politic îndemnul la ură, la dezbinare şi la încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", a declarat Lucian Bode.

 



Un eveniment comemorativ similar va avea loc în 14 septembrie şi în localitatea Ip, unde au fost ucişi 157 de oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.