Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COMENTARIU Valeriu Șuhan: Obișnuința minciunii și basca dureroasă

Bucureștiul
poluare Bucuresti

"De Mărțișor, când tocmai începusem să ne îngrijorăm de apariția coronavirusului, am primit cu toții, locuitori ai Capitalei, o ”atenție”, o ”încurajare”, care ne-a umplut plămânii de mizerii sub formă de micro-particule în suspensie", spune Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, pentru MEDIAFAX.

Redăm integral comentariul:

"De Mărțișor, când tocmai începusem să ne îngrijorăm de apariția coronavirusului cel nou și pe la noi, am primit cu toții, locuitori ai Capitalei, o ”atenție”, o ”încurajare”, care ne-a umplut plămânii de mizerii sub formă de micro-particule în suspensie, denumite științific PM2,5 respectiv, PM10. Măsurătorile au arătat că depășirile concentrațiilor admise au fost de 900-1.000 % în cazul PM2,5 și de aproape 800% în cazul PM10.

Citește și: Ce rușine! În plină criză pe coronavirus, Guvernul PNL, proiect de ordin pentru uciderea a peste 14.000 de femele și pui de căprioare

A fost evident, ceva grav. Dar, hai să vedem ce înseamnă ”pemeurile” astea. Conform specialiștilor, ele sunt particule micrometrice aflate în suspensie și constau într-un amestec cu picături de lichid. Ele pot proveni din cauze naturale, cum sunt erupțiile vulcanice, furtuni de nisip dar și din cauze rezultate din activitatea umană, adică emisiile industriale sau ale sistemului de termoficare din marile orașe. Traficul rutier contribuie și el, ca urmare a arderilor incomplete ori a pulberilor rezultate din uzura pneurilor. Hai să mai vedem și care e beleaua cu ”pemeurile” astea, de ce sunt ele periculoase. Aceiași specialiști ne spun că particulele astea, în special cele mai mici de zece microni, trec prin tractul respirator și pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări, iar o expunere prelungită poate cauza cancer. Aha, deci ”mai bine” cu coronavirus...

Absolut îngrozitor a fost faptul că a fost nevoie de nouă zile ca să aflăm de unde, Doamne iartă-mă, a provenit nenorocirea asta pe capul nostru. Avem, slavă Domnului, o grămadă de agenții, de instituții, de entități sau cum om vrea să le zicem, care n-au reușit să ne spună și nouă, cum, când și de ce s-a întâmplat treaba asta sulfuroasă la propriu și la figurat. Și mai ales, cine a făcut-o. Timp de nouă zile, nimic!

Între timp, am asistat la un schimb de replici cu evidentă încărcătură politică, ca și cum pe noi asta ne-ar fi interesat, care a favorizat o ceață puturoasă asupra problemei și care s-a dorit a ascunde realitatea concretă până la uitarea ei completă.

Ministrul mediului a adus niște ”argumente” care mai de care mai stupide, ba că de la un incendiu, ba că de la alt incendiu, ba de la ”Lăsata secului” cu obiceiurile sale, ba că de la cauciucuri arse. Mă nene, dar câte cauciucuri s-au ars de s-a ajuns la o poluare în așa hal, că s-au depășit limitele cu 1.000 % ?!?

Citește și: Gabriela Firea ia măsuri urgente: Am fost pentru, din prima zi, și în favoarea unei măsuri care să protejeze populația, deși am fost certată .

Până la urmă însă, presat de media, ministrul mediului, mai cu jumătate de gură, de voie de nevoie, a recunoscut că de fapt, cauza poluării a constituit-o faptul că termocentrala Grozăvești, aproape în buricul târgului, a ars 265 de tone de păcură pentru prepararea agentului termic. Stați puțin dom’ ministru, păi nu e voie să mai ardem păcură în termocentrale, că ne interzice Mama Europa, ai cărei copii suntem și noi, doar suntem ”pro europeni”, nu ?! Păi, le-am dat o amendă de 100.000 Lei, zice dom’ ministru. Pe bune ?! Atâta costă plămânii noștri ?! Hai că ne-am liniștit... Da’, mai am ”o altă întrebare”… Pentru că v-a durut ”la bască” și ați aruncat tone de mizerie în aerul Bucureștiului când aceiași plămâni ai noștri începeau să fie atacați de nenorocitul ăsta de coronavirus, vă ”dați” și dvs. înșivă o amendă ? Așa, ca să simțim măcar un pic, că vă pasă de siguranța cetățeanului, care, desigur, vă este permanent în atenție…

Cum era titlul ăla de film ? Ăla cu ”…melcii voștri”…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.