Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul Berbeceanu: NU-mi doresc ca băiatul meu să crească în această ţară! Cu cine VOTEAZĂ

Traian Berbeceanu

Comisarul Traian Berbeaceanu face afirmaţii tulburătoare în ultimul său interviu acordat jurnaliştilor din Deva. El se arată dezamăgit de situaţia jalnică în care a ajuns DIICOT şi de instituţiile statului penetrate de mafia transpartinică. Punctul culminant e când scârbit el afirmă că nu îşi doreşte că băiatul său să crească într-o astfel de ţară.

Aflam şi cu cine NU va vota la alegerile prezidenţiale şi de ce face această alegere.

Potrivit DNA... comisarul Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba-Iulia şi poliţistul anului 2013 a fost victima unei înscenări a procurorilor DIICOT Alba. I s-au fabricat dovezi şi înscnat întâniri pentru a fi arestat. A stat în arest până când procurorii DNA au stabilit nevinovăţia sa. În acest moment ofiţerii judiciarişti şi procurorii DIICOT implicaţi în înscenare sunt suspendaţi şi cercetaţi penal.

******
Iată interviul:


Hunedoara Liberă.ro: Domnule comisar-şef, câte s-au schimbat în jurul Dumneavoastră în ultimul an?

Traian Berbeceanu: S-au schimbat toate… S-a schimbat faptul că nu mă mai simt poliţist. Pentru mine, noţiunea de muncă de poliţie înseamnă ceea ce am făcut înainte, nu ce fac acum, deşi nu desconsider celelalte activităţi. S-au schimbat abordările mele în ceea ce priveşte societatea românească, clasa politică, sistemul per ansamblul lui cu instituţiile statului, s-a schimbat percepţia mea despre ce înseamnă dreptate, despre cum se face dreptate.

Hunedoara Liberă.ro: Cred că şi românii îşi schimbă percepţia despre clasa politică…

Traian Berbeceanu: În accepţiunea mea şi în mintea mea, politica este altceva: ideologii, concepte cu care să convingi oamenii să te aleagă. Din păcate, nu găsesc nicăieri nici ideologii, nici concepte, nici strategii, observ numai o mare golănie. Nimic altceva.

Hunedoara Liberă.ro: În ultimul an a crescut încrederea românilor în DNA, instituţie alteori criticată pentru presupuse implicaţii politice. De ce oare?

Traian Berbeceanu : Este o structură care a dovedit că este independentă, că ştie să-şi facă treaba, că ştie să identifice marile probleme penale din România şi ştie să-i tragă la răspundere pe cei implicaţi în activităţile de corupţie complexe. Este foarte important că acum se recuperează prejudiciile imense create statului român. Pe mine, ca cetăţean, asta mă intersează până la urmă: să se recupereze prejudiciile.

Hunedoara Liberă.ro: Aţi avut vreodată, ca poliţist, frustrarea că duceţi o acţiune penală până la capăt, dar prejudiciile rămân nerecuperate?

Traian Berbeceanu: Ca poliţist am avut frustrări de genul ăsta, însă totdeauna eu şi echipa mea, în cazurile de macro-criminalitate economico-financiară, am identificat bunuri sau valori care ar fi putut să ajute la recuperarea prejudiciului stabilit într-o cauză penală. Dar tot ca poliţist, până acum un an, nu am crezut în sinea mea că este posibil ca o persoană nevinovată să fie cercetată, arestată sau condamnată…

Hunedoara Liberă.ro: Au fost voci care au spus „Lasă că aşa îi trebuie lui Berbeceanu, să vadă şi el cum e să fi legat fără motiv". Ce le spuneţi acum?

Traian Berbeceanu: Noi ne-am făcut datoria din punctul meu de vedere cu vârf şi îndesat, am muncit adesea peste limitele biologice ale organismului uman. Niciodată eu sau vreun subordonat de-al meu nu ne-am gândit măcar să fabricăm probe împotriva cuiva, oricât de convinşi am fost noi că o anumită persoană comite infracţiuni, dacă nu am reuşit să dovedim dincolo de orice dubiu lucrul ăsta, nu am luat nicio măsură. Un procuror din structura DIICOT spunea că cel mai mare păcat în lumea asta judiciară este să arestezi sau să trimiţi în judecată un om nevinovat. Este şi o vorbă: decât să arestezi un om nevinovat, mai bine laşi unul vinovat liber până îi dovedeşti vinovăţia.

Hunedoara Liberă.ro: Puţini români şi-au închipuit că România reală este România care ne este descrisă, de exemplu, în rechizitoriul în care cei trei autori ai dosarului dvs. sunt trimişi în judecată. Puţini şi-au închipuit că sunt posibile acele lururi.

Traian Berbeceanu: Şi mai puţini sunt cei care au crezut că eu am sesizat oficial instituţiile statului, şi le-am atras atenţia că avem informaţii, avem probe…  Din nefericire sistemul, persoane importante din sistem au reacţionat invers, s-au calat împotriva mea şi au pus umărul la ceea ce s-a dovedit a fi o represiune nedreaptă în România, ţară membră UE, NATO… Nu aş vrea să par naiv, dar am mari speranţe că nu se va mai întâmpla aşa ceva vreunui poliţist. Am încredere în justiţie şi acum.


Hunedoara Liberă.ro: 23 octombrie 2013, o dimineaţă plină de emoţie. Când aţi ştiut că se va întâmpla asta, că veţi fi arestat?

Traian Berbeceanu: Ştiam că se va întâmpla la modul acesta, nu ştiam când. Am ţinut foarte mult la instituţia Poliţiei şi la structura DIICOT, iar prejudiciile de imagine la adresa celor două instituţii sunt incomensurabile. DIICOT s-a înfiinţat pe structurile de combatere a criminalităţii organizate. Fără falsă modestie, noi i-am crescut pe procurorii DIICOT, de la noi au învăţat toate metodele investigative, am crescut împreună. Astăzi, o spun cu toată durerea, că sunt foarte dezamăgit de ceea ce înseamnă Poliţia Română şi DIICOT…

Hunedoara Liberă.ro: De ce?

Traian Berbeceanu: Vă amintiţi grupările care terorizau Deva şi judeţul Hunedoara, astfel de grupări au existat şi la Sibiu şi la Alba. I-am destructurat, i-am trimis în judecată pentru fapte deosebit de grave, pentru fapte de crimă organizată, pentru infracţiuni cu violenţă, pentru toate felurile de crimă organizată. Aceste persoane au depus reclamaţii împotriva mea, cei mai mulţi la intervale de 10-12 ani de când i-am cercetat. Unii sunt şi condamnaţi, au apărut în faţa a zeci de instanţe, la zeci de termene, niciodată vreunul nu a făcut vreun denunţ mincinos împotriva mea. Acum, pentru că a fost terenul fertil, au făcut declaraţii care mai de care mai halucinante.

Hunedoara Liberă.ro: Acum un an spuneaţi că nu vreţi ca băiatul dvs. să crească în această ţară. V-aţi schimbat atitudinea?

Traian Berbeceanu:  Nu. Îmi doresc tot mai mult lucrul ăsta. În acest an, eu şi familia mea, echipa mea, am fost hăituiţi şi hărţuiţi şi terorizaţi. Cum aş putea să-mi schimb punctul de vedere? Eu sunt tot suspendat. Echipa mea, din primul loc pe ţară, a ajuns pe ultimul, penultimul loc…Cum să-mi doresc ca fiul meu să crească aici? Înainte de 23 octombrie 2013, cu câteva luni, copilul meu nu mai dormea acasă. Nici asta nu s-a schimbat! Aseară, după ce l-am lăsat pe Bogdan la socrii mei, i-am spus soţiei mele: îţi aminteşti că exact în urmă cu un an l-am lăsat aici pe Bogdi şi nu l-am mai văzut 33 de zile?…

Hunedoara Liberă.ro: În munca de combatere a criminalităţii organizate, aţi avut de-a face cu politicieni?


Traian Berbeceanu:  Când lucrezi în zona de macro-criminalitate economico-financiară, ai de-a face cu elementele cele mai josnice din societate, cele mai perfide, dispuse la orice fel de acţiune menită să-i scape de răspundere în faţa legii. Te loveşti şi de oameni extrem de potenţi financiar susținuți de cercuri politice, economice şi de interese foarte puternice. Asta e munca de crimă organizată. Cum ar putea un poliţist să mai rişte să se infiltreze, să obţină informaţii, ştiind că i se poate întâmpla ceea ce am păţit eu.

Hunedoara Liberă.ro: Aţi simţit vreodată presiuni din partea acestor cercuri?

Traian Berbeceanu:  Categoric, la fiecare dosar important. Dar nu am ţinut cont, am mers mai departe. Am crezut că, dacă eşti cinstit şi îţi faci datoria, statul te protejează. Eu refuz să cred că statul este constituit de aceşti oameni. Trăiesc încă cu speranţa că, în structurile statului sunt şi oameni de calitate, deşi totul este foarte politizat.


Hunedoara Liberă.ro: Apropo de speranţe. În aceste zile unii îşi adâncesc speranţele, alţii renunţă la ele.

Traian Berbeceanu:  La nivel practic, nu e destul să sperăm. Nici la mine-n ogradă nu va fi mai bine dacă nu pun mâna să fac ceva. Trebuie şi muncă şi responsabilitate. Nu-i suficient să speri, trebuie să şi acţionezi. Acum de exemplu, poporul român va avea posibilitatea să acţioneze, urmează alegeri prezidenţiale, foarte importante. Eu ştiu categoric pe cine nu trebuie să votez! Asta îmi este cel mai clar în minte şi în suflet. Sunt foarte hotărât şi determinat să merg şi să-mi exercit dreptul la vot. Dar din ofertă ştiu pe cine nu trebuie să votez.

Hunedoara Liberă.ro: Sunt mulţi cei care nu merită votaţi?

Traian Berbeceanu: Nu o să votez niciodată un preşedinte când nu am certitudinea că acea persoană poate să se ridice deasupra luptelor de partid, că poate să se ridice deasupra luptelor dintre structurile statului,

RESTUL interviului aici

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.