Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru Comerţ: UE trebuie să preia un rol de conducere în reforma Organizației Mondiale a Comerțului

Göteborgs-Posten
Cecilia Malmström

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) trebuie reformată de urgenţă şi are nevoie să fie întărită, pentru că în prezent există la nivelul ei o incapacitate de a lua decizii, a declarat joi seara, la Bucureşti, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, potrivit agerpres.ro.

Cristi Danileț anunță o revoltă FĂRĂ PRECEDENT a magistraților la adresa lui Tudorel Toader: 'Nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări'

Reprezentantul european a avertizat că "în cazul în care OMC se prăbuşeşte, ar exista consecinţe catastrofale în economie". UE trebuie să preia un rol de conducere în reforma OMC, a afirmat Cecilia Malmstrom.

Oficialul european a făcut aceste declaraţii în cadrul unei sesiuni de discuţii cu cetăţenii români, la care a participat şi ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

Reprezentantul Comisiei Europene a argumentat importanţa OMC prin faptul că multe state acordă subvenţii masive propriilor industrii.

Pe de altă parte, Cecilia Malmstrom a susţinut că întreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei europene, iar acestea trebuie să fie în centrul acordurilor de comerţ pe care Uniunea Europeană le realizează.

"Trebuie să încurajăm IMM-urile să exporte, deşi unele nu vor să facă acest lucru", a adăugat Malmstrom.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, a declarat că IMM-urile trebuie să ştie să extragă avantajele acordurilor pe care UE le negociază. "Noi vrem să ajutăm IMM-urile care nu îşi permit să aibă angajaţi specialişti în comerţ exterior", a afirmat Oprea.

În altă ordine de idei, Comisarul european pentru Comerţ s-a referit şi la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Nu e clar dacă va exista un Brexit cu un acord sau fără. E greu de măsurat cât de mari vor fi pierderile. E ca la un divorţ. Vor fi pierderi atât pentru UE cât şi pentru Marea Britanie, dar nu se cunoaşte cât de mari vor fi pierderile financiare", a declarat Cecilia Malmstrom.

La rândul său, ministrul român pentru Mediul de Afaceri consideră că IMM-urile europene vor fi afectate profund de Brexit. "Antreprenorii europeni speră că Brexit-ul nu se va întâmpla, asta am simţit eu în discuţiile cu ei", a adăugat Oprea.

Comisarul european s-a referit la importanţa crucială a comerţului pentru cetăţenii europeni şi pentru români.

"36 de milioane de joburi din UE depind de exportul din Uniune către alte ţări. Vocea României se aude în UE. Noi ascultăm ce spun cetăţenii, iar alegerile euro-parlamentare sunt cel mai important mod ca românii să îşi facă auzită vocea la nivelul Comisiei Europene", a declarat Cecilia Malmstrom.

Ştefan Radu Oprea a replicat: "Mai important decât să fii auzit e să fii ascultat şi să fii înţeles".

Una din întrebările adresate de cetăţenii români comisarului european pentru Comerţ a vizat proiectul gazoductului Nordstream.

"Trebuie să ne asigurăm ca interesele statelor naţionale nu sunt împotriva legilor europene. Vom monitoriza Nordstream. Germania nu e prizoniera Rusiei prin Nordstream, acestea sunt cuvinte prea puternice. Nordstream face parte din acel gen de proiecte care sunt alegerea statelor membre, noi verificăm procedurile", a adăugat Cecilia Malmstrom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.