Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de cod electoral: Vot prin corespondență doar la alegerile parlamentare

SONY DSC

Comisia pentru cod electoral a Parlamentului României a hotărât că votul prin corespondență se va aplica numai la alegerile parlamentare. PNL s-a abținut la votul pentru acest amendament.

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul aflat în dezbatere este doar „un pilot” și „în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", se va decide sau nu aplicarea sa și la alte tipuri de scrutin, relatează Agerpres.

Comisia a mai eliminat prevederea care permitea alegătorilor din străinătate să se înscrie online în Registrul electoral. Modalitatea de înscriere pentru cetățenii care doresc să voteze prin corespondență este descrisă astfel:

„cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opțiunea pentru votul prin corespondență în baza unei cereri scrise datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate” .

Legea votului prin corespondență a fost promisă de PNL și PSD ca urmare a scandalului votului în străinătate la alegerile prezidențiale din 2014. Dezbaterea textului legal a fost accelerată pentru a fi posibilă promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial (MO) cu un an înaintea alegerilor parlamentare din 2016. Dacă legea nu este publicată în MO cu un an înaintea alegerilor ea nu mai poate, conform unei hotărâri CCR, să fie aplicată.

Surse prezente la ședință relatează că unele amendamente tehnice nu au avut timp să fie trimise parlamentarilor înaintea ședinței și aceștia le aud în primă lectură în timpul procedurii de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.