Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneţia, nemulțumită de modificările aduse la Legea Procuraturii de către autorităţile de la Chişinău

Comisia de la Veneţia s-a arătat nemulţumită de modul în care autorităţile de la Chişinău au promovat şi adoptat modificările la Legea Procuraturii ce se referă la modificarea componenţei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), dar şi atribuţiile procurorului general. Drept reacţie, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a anunţat că, deşi în R.Moldova, există unele „particularităţi specifice care nu pot fi comparate cu alte state”, guvernarea va exaina minuțios propunerile cu care a venit prestigioasa instituție a Consiliului Europei, conform deschide.md

Potrivit avizului Comisiei de la Veneția, modificarea legislației a avut loc într-o perioadă foarte scurtă, fără consultări publice preliminare. La fel, Comisia de la Veneția a atras atenția asupra faptului că recent a fost adoptată o altă modificare ce ține de componența CSP, ceea ce ar crea impresia că orice majoritate parlamentară ar putea modifica Consiliului în propriul interes.

În ce privește procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General, aceasta ar urma să fie revizuită semnificativ. Mai exact, legea ar trebui să descrie în mod clar natura și principalii indicatori ai evaluării performanței și să clarifice prin ce diferă aceasta procedură de răspunderea disciplinară.

În acest sens, CSP ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea procurorului general în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată. La fel, suspendarea procurorului general nu ar trebui să înceteze automat și mandatele adjuncților săi.

Potrivit lui Litvinenco, deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări, în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private, și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează.

„În regim participativ și în consultare cu toți partenerii interni şi externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislaţiei cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiţiei de care au urgent nevoie atât oamenii, cât şi statul Republica Moldova, va continua”, a anunțat el.

Potrivit ministrului, dezbaterile publice asupra unei reforme atât de ample şi complicate cum este cea din justiție sunt firești.

„Însă obiectivul nostru este clar și în acord cu voinţa cetăţenilor şi partenerilor țării noastre - justiție independentă, dreptate și lege egală pentru toți. Vom ține cont de cele mai bune practici și vom face împreună pașii corecți în această direcție”, a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.