Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Electorală Centrală a Rusiei: Esențialul despre alegerile pentru Duma de Stat din septembrie 2021

stiri.md
Rusia steag drapel

Comisia Electorală Centrală a Rusiei și comisiile teritoriale au încheiat primirea documentelor din partea candidaților la alegerile pentru Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei, n.r.), ce se vor desfășura în perioada 17-19 septembrie anul curent. Reprezentanții partidelor vorbesc despre condiții modificate, atât politice, cât și obiective, de genul pandemiei de coronavirus. Vă propunem un material pe această temă, publicat în Gazeta.ru.

Care sunt noutățile

Din 17 până pe 19 septembrie 2021, în Rusia se vor desfășura alegerile pentru Duma de Stat. Comisia Electorală Centrală (ȚIK) a încheiat, la 4 august, primirea documentelor pentru înregistrarea listelor de partid ale candidaților. În același timp, comisiile teritoriale au încheiat primirea documentelor din partea candidaților reprezentând anumite partide și a celor autonominalizați, ce-și încearcă puterile în circumscripțiile uninominale.

Jumătate dintre deputați, respectiv 225, vor fi aleși pe liste de partid (dintre cei care vor depăși pragul de 5%), restul de 225 vor fi aleși în circumscripțiile uninominale, în care este împărțit teritoriul întregii țări. Pe internet, protocoalele comisiilor electorale ale secțiilor de votare trebuie publicate nu mai târziu de 20 septembrie, ora 4,00. Rezultatele alegerilor vor fi anunțate la 4 octombrie, publicarea lor fiind prevăzută pentru 9 octombrie.

În șapte regiuni, alegătorii pot vota nu doar personal, dar și prin intermediul votului electronic: în Regiunile Kursk, Murmansk, Nijni Novgorod, Rostov, Iaroslavl, precum și în orașele Moscova și Sevastopol.

Teoretic, au avut dreptul să participe la alegeri 32 de partide, din care 14 nu au avut nevoie să strângă semnături pentru înregistrare.

Până la 3 august, ȚIK a înregistrat deja listele federale a 11 partide: LDPR (liberal-democrați, n.r.), , ”Rusia Justă – Pentru Adevăr”, KPRF (Partidul Comunist, n.r.), ”Platforma civică”, ”Partidul Rus pentru Libertate și Justețe” (RPSS), ”Comuniștii Rusiei”,”Patria”, ”Verzii”, ”Alternativa Verde”, ”Partidul Pensionarilor” și ”Partidul Creșterii”.

Alte trei partide au depus documentele, dar încă așteaptă decizia finală a ȚIK – este vorba despre partidului de guvernămât, ”Rusia Unită”, partidele ”Oameni Noi” și ”Iabloko”. Conform legislației în vigoare, ȚIK dispune de 10 zile pentru înregistrarea listelor de partid. După înregistrare, ȚIK va organiza tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în care partidele vor fi înscrise pe buletinele de vot.

Pentru înregistrare, autonominalizații trebuie să strângă semnăturile a cel puțin 3% din numărul total al alegătorilor din districtului unde ei intenționează să candideze. Comparativ cu alegerile din 2016, numărul autonominalizaților s-a redus aproape la jumătate.

Una dintre cauze ar putea fi înăsprirea cerințelor pentru strângerea de semnături. Astfel, s-a modificat numărul maxim de nereguli apărute pe listele cu semnături, ce nu mai poate depăși, acum, 5%, față de 10% anterior. Printre noutățile adoptate anul trecut este și faptul că alegătorul trebuie să completeze personal datele sale pe lista cu semnături. După ce toate semnăturile sunt strânse, ele sunt verificate de experți în grafologie.

În cursul acestui an, Comisia Electorală Centrală a modificat oarecum regulile de monitorizare video în alegerile pentru Duma de Stat, anulând transmisiunile difuzate la liber pe rețeaua de internet pentru toți doritorii, așa cum a fost în anii trecuți. În același timp, la înregistrările video vor avea acces partidele politice, candidații, comisiile electorale și centrele de monitorizare a alegerilor din regiuni, precum și alți participanți la procesul electoral. Aproximativ 50.000 de secții, unde votează 80% dintre alegători, vor fi echipate cu camere video de supraveghere.

Reprezentanții partidelor parlamentare contactate de ”Gazeta.ru” au remarcat condițiile neobișnuite pentru desfășurarea campaniei electorale în contextul pandemiei de coronavirus. ”Nu pot fi organizate acțiuni de masă; în regiuni sunt interzise întâlnirile, unde se înregistrează o explozie a numărului de îmbolnăviri și o restricție drastică a tuturor măsurilor de promovare”, s-a plâns deputatul din partea LDPR, Serghei Karghinov.

Deputatul din partea KPRF, Aleksandr Iușcenko a menționat, la rândul său, acest factor, apreciind că ”puterea contracarează opoziția cu ajutorul discuțiilor despre coronavirus”. În plus, comunistul vede presiuni tot mai mari asupra partidului său și în alte situații, cum ar fi, spre exemplu, ”când dintr-un motiv inventat, Pavel Grudinin este eliminat din lista partidului”.

Motivul excluderii lui Grudinin pe de lista KPRF au fost materialele Procuraturii Generale privind existența, în proprietatea omului de afaceri, a unor active străine pe care nu le-a închis, așa cum a declarat, anterior, fosta lui soție. KPRF a calificat această decizie ca fiind ”ilegală” și și-a propus să-și apere candidatul la Curtea Surpemă a Rusiei și la CEDO.

Candidații-vedetă la deputăție

Printre cei care doresc să devină deputați se numără, prin tradiție și numeroși oameni de cultură renumiți, de această dată fiind vorba despre cântăreți.

Astfel, învingătoarea concursului ”Fabrica de stele – 5”, solista Viktoria Dainenko, a ocupat primul loc pe lista partidului ”Alternativa Verde”. Potrivit spuselor sale, colegii ei de partid vor crea în Rusia o puternică mișcare ecologistă, vor aduce moda pentru un consum rațional și pentru un mod de viață sănătos. O atenția deosebită va fi acordată protecției animalelor.

Stilistul Serghei Zverev încearcă și el să devină deputat, recurgând la tematica ecologistă. El candidează pentru o circumscriție uninominală în Buriatia, din partea ”Verzilor” – concurentul prtidului ”Alternativa Verde”. Mesajul principal al lui Zverev este acela de a proteja lacul Baikal, idee promovată cu prilejul unor pichete individuale organizate, inclusiv în Piața Roșie.

O serie întreagă de vedete sunt și pe listele ”Rusiei Unite”, alături de nume consacrate deja, precum ministrul Apărării, Serghei Șoigu, cel de Externe, Serghei Lavrov, sau cel al medicului-șef al spitalului Kommunarka, Denis Proțenko. Este vorba, în special, de prezentatorul de televiziune Evgheni Popov (programul ”60 de minute”), autorul emisiunilor despre animale, Timofei Bajenov și cântărețul Denis Maidanov, care dorește să se ocupe de educarea patriotică a tinerilor.

La numărul doi pe lista partidului ”Rusia Justă – Pentru Adevăr” se regăsește scriitorul Zahar Prilepin. Alți membri cunoscuți ai echipei lui – politologul Serghei Miheev, scriitorul Nikolai Starikov, economistul Mihail Deliaghin. La Ijevsk, din partea ”Rusiei Juste” candidează directorul artistic al Marelui Circ din Moscova, Askold Zapașnîi, iar în Regiunea Moscova – autorul popularei emisiuni ”Program Maximum”, Gleb Pianîh.

Cântăreața Tatiana Bulanova candidează din partea partidului ”Patria”, la Sankt-Petersburg.

O parte dintre ”vedete” au preferat calea autonominalizării. Printre ei, Anatoli Vasserman, intelectual și publicist, câștigător a numeroase ediții din ”Jocul meu”, care își va încerca forțele în districtul Preobrajenskaia, din Moscova. Tot la Moscova, în raionul Medvedkovo, candidează artistul poporului Dmitri Pevțov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.