Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a călcat Beijingul pe coadă! China tună și fulgeră după ce UE îi anchetează vehiculele electrice

smartcitiesworld.net
masina electrica masini electrice

Investigaţia lansată de Comisia Europeană în privinţa vehiculelor electrice chineze - suspectate că fac concurenţă neloială pentru că au beneficiat de subvenţii de stat - va avea un impact "negativ" asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE, a avertizat joi Ministerul chinez al Comerţului, relatează Reuters şi AFP.

Investigaţia anunţată miercuri de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul despre Starea Uniunii, va stabili dacă se justifică o eventuală creştere a tarifelor vamale, pentru a proteja producătorii din UE de "avalanşa" de importuri de vehicule electrice chinezeşti mai ieftine.

"China consideră că măsurile de investigaţie propuse de Uniunea Europeană sunt luate, în realitate, pentru a-şi proteja propria industrie în numele concurenţei loiale", a declarat Ministerul Comerţului într-un comunicat. "Este un act pur protecţionist care va perturba şi distorsiona grav industria auto globală şi lanţul de aprovizionare, inclusiv în UE, şi va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice şi comerciale dintre China şi UE", a avertizat Beijingul.

Ancheta, iniţiată de Comisia Europeană şi nu în urma vreunei plângeri din partea industriei, va irita şi mai mult o relaţie tensionată cu China, parţial alimentată de dezechilibrele comerciale şi de investiţii. În 2022, exporturile Chinei către UE au crescut cu 8,6%, ajungând la 562 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze. Dar importurile din UE s-au prăbuşit cu 7,9%, la 285 de miliarde de dolari, din cauza cererii chineze mai slabe, şi au mărit puternic deficitul comercial al UE cu China pentru al doilea an.

În ultimele luni, Franţa, în special, a făcut presiuni pentru o Europă mai fermă în faţa practicilor protecţioniste ale Chinei. Cu toate acestea, alte state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, care se concentrează mai mult pe comerţul internaţional, se tem să nu supere Beijingul.

China mizează de mult timp pe motoarele electrice în industria auto şi a luat un avans faţă de Europa, în special în ceea ce priveşte tehnologiile de baterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.