Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a publicat orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deşeurilor în această perioadă dificilă

European Parliament
UE PE parlamentul european

Comisia Europeană a publicat marţi orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deşeurilor municipale şi a celor provenite din unităţile sanitare, în această perioadă dificilă, potrivit news.ro.

"Astăzi, 14 aprilie, Comisia a publicat orientări pentru a sprijini statele membre în gestionarea deşeurilor în această perioadă dificilă. Continuitatea furnizării acestor servicii şi în timpul crizei de coronavirus este esenţială pentru sănătatea noastră, pentru mediu şi pentru economie", informează CE.

Comisia precizează că recunoaşte eforturile pe care operatorii de management al deşeurilor le depun pentru a asigura continuitatea gestionării adecvate a deşeurilor şi a volumului crescut de deşeuri menajere şi medicale.

"În această criză fără precedent, colaborăm cu statele membre şi cu operatorii din sectorul deşeurilor de pe teritoriul UE pentru a face faţă provocării de a asigura un nivel ridicat de protecţie atât a sănătăţii umane, cât şi a mediului. Gestionarea corespunzătoare a deşeurilor face parte din serviciile esenţiale care stau la baza bunăstării cetăţenilor noştri, servicii oferite de numeroase companii care, gestionând deşeuri, menţin funcţională economia circulară", afirmă comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Citește și: Dezvăluire. Klaus Iohannis a dat undă verde la achiziții cu negociere ‘la secret’

Pentru a îi sprijini în aceste eforturi, Comisia pune la dispoziţie orientări privind gestionarea deşeurilor municipale, a celor provenite din unităţile sanitare, respectiv îndrumări privind sănătatea şi siguranţa operatorilor de management al deşeurilor şi ale angajaţilor acestora.

Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în prezent nu există dovezi care să ateste că procedurile standard de gestionare a deşeurilor sunt nesigure sau insuficiente din punct de vedere al riscului pentru infecţia cu Covid-19 sau că deşeurile menajere joacă un rol în transmisia de SARS-CoV-2 sau alte virusuri respiratorii.

În ceea ce priveşte deşeurile menajere, documentul publicat de CE arată că o pungă individuală trebuie să fie plasată în camera pacientului, iar şerveţelele de hârtie şi măştile de faţă utilizate de pacient trebuie introduse imediat în punga de deşeuri care a fost plasată în camera acestuia.

Citește și: Un bărbat din Suceava, aflat la cules de sparanghel în Germania a murit

Mănuşile şi măştile de faţă folosite de îngrijitor trebuie să fie introduse imediat într-o a doua pungă de deşeuri, aşezate lângă uşa camerei pacientului, atunci când îngrijitorul pleacă.

Sacii menajeri ar trebui să fie închişi înainte de a fi scoşi din camera pacientului şi înlocuiţi frecvent. Aceşti saci nu trebuie goliţi niciodată într-o altă pungă.

Aceste pungi cu deşeuri pot fi colectate şi introduse într-o pungă generală curată; pungile de gunoi închise ale pacientului pot fi introduse direct în gunoiul nesortat. Nu este necesară nicio activitate specială de colectare sau altă metodă de eliminare. După manipularea pungilor de deşeuri, trebuie să se efectueze o igienă strictă a mâinilor: folosiţi apă şi săpun sau dezinfectanţi pe bază de alcool.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.