DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia Europeană adoptă o decizie de echivalare pentru contrapărţile centrale din SUA

europarl.eu
Comisia europeana UE

Executivul comunitar a adoptat miercuri o decizie de echivalare care stabileşte că regimul Comisiei pentru valori mobiliare şi burse de valori a Statelor Unite ale Americii (SEC) pentru contrapărţile centrale (CPC) din SUA este echivalent cu normele UE, anunță AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, decizia reprezintă un prim pas important în recunoaşterea în Uniunea Europeană a contrapărţilor centrale din SUA înregistrate la SEC. Aceasta le va permite acestor contrapărţi centrale din SUA să solicite recunoaşterea de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). Odată recunoscute de ESMA, aceste contrapărţi centrale din SUA vor putea furniza servicii de compensare centrale în UE.

"Această decizie reprezintă un prim pas semnificativ în procesul de recunoaştere în Uniunea Europeană a contrapărţilor centrale din SUA înregistrate la Comisia pentru valori mobiliare şi burse de valori a Statelor Unite ale Americii. Aşteptăm cu interes continuarea unei bune cooperări între instituţiile şi agenţiile UE şi Comisia pentru valori mobiliare şi burse de valori a SUA", a declarat Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital.

Decizia adoptată miercuri completează decizia de echivalare existentă pentru contrapărţile centrale din SUA în ceea ce priveşte Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pe mărfuri (Commodity Futures Trading Commission - CFTC), decizie care a fost adoptată în 2016.

Citește și: NEXT LEVEL: Beijingul a trecut la testări ANALE pentru depistarea COVID -19 pentru un milion de locuitori .

Contrapărţile centrale sunt organisme care se interpun între cumpărătorul şi vânzătorul unui contract derivat, devenind astfel cumpărător pentru fiecare vânzător şi vânzător pentru fiecare cumpărător. Utilizarea acestora a fost încurajată de G20 în urma crizei financiare, pentru a reduce riscul în activitatea de tranzacţionare a instrumentelor financiare derivate. Pieţele instrumentelor financiare derivate au un caracter global.

Pentru a obţine adoptarea unei decizii de echivalare de către Comisie, un regim al unei ţări terţe trebuie să îndeplinească trei condiţii prevăzute în Regulamentul privind infrastructura pieţei europene ("EMIR"): contrapărţile centrale autorizate în ţara terţă trebuie să respecte cerinţe obligatorii din punct de vedere juridic echivalente cu cerinţele prevăzute în EMIR, contrapărţile centrale din ţara terţă trebuie să facă obiectul unei supravegheri eficace şi continue, iar cadrul juridic al ţării terţe trebuie să prevadă un sistem echivalent eficace pentru recunoaşterea contrapărţilor centrale străine.

Această decizie de echivalare stabileşte că dispoziţiile şi mecanismele de supraveghere aplicabile contrapărţilor centrale din SUA înregistrate la SEC pot fi considerate echivalente cu cerinţele prevăzute în EMIR.

Decizia de echivalare de miercuri se aplică numai "agenţiilor de compensare reglementate" de SEC. Decizia de echivalare este condiţionată. Pentru a li se permite să ofere servicii în UE, contrapărţile centrale din SUA vor trebui să dispună de norme cu privire la anumite cerinţe de gestionare a riscurilor (şi anume, perioade de lichidare şi măsuri antiprociclicitate).

Responsabilitatea pentru supravegherea contrapărţilor centrale în SUA este partajată între SEC şi CFTC. Decizia de echivalare de miercuri se aplică în cazul contrapărţilor centrale din SUA care sunt înregistrate la SEC, şi anume celor care compensează titluri de valoare şi instrumente financiare derivate bazate pe titluri de valoare (sau "swapuri bazate pe titluri de valoare" în terminologia din SUA). ESMA a recunoscut deja o serie de contrapărţi centrale din SUA înregistrate la CFTC şi supravegheate de aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.