Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană avertizează Polonia pe tema statului de drept

Comisia Europeana

Comisia Europeană a transmis miercuri un avertisment formal Poloniei pe tema respectării statului de drept, după ce executivul comunitar şi guvernul conservator de la Varşovia nu au reuşit să ajungă la un acord pentru soluţionarea disputelor legate de reformele întreprinse de acesta din urmă, în special cele care privesc Tribunalul Constituţional, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

'Am decis astăzi să trimitem autorităţilor poloneze un aviz asupra statului de drept', a anunţat vice-preşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, regretând faptul că Varşovia şi Bruxelles-ul 'încă nu au reuşit să găsească soluţii'.

Citește și: Razvan Firea, fiul vitreg al Gabrielei Firea: Cand veti merge la vot, sa nu va alunece stampila din greseala pe numele meu

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigaţii privind respectarea statului de drept în Polonia, în cadrul căreia au fost examinate două legi impuse de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), formaţiune de orientare eurosceptică ce a preluat conducerea executivului şi a legislativului de la Varşovia în urma alegerilor din luna octombrie.

Măsura anunţată miercuri este etapa care succede celei iniţiate în ianuarie. Într-o fază finală a acestui proces s-ar putea ajunge chiar la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, decizie care însă nu poate fi adoptată doar de Comisie, ea necesitând un vot prin majoritate calificată în Consiliul European.

Citește și: Problema de clasa II-a la care părinții nu știu să răspundă

Întrebat despre posibilitatea unei astfel de evoluţii, Timmermans a răspuns că nu vrea 'să speculeze', menţionând totodată că dialogul cu guvernul de la Varşovia va continua. De asemenea, el a susţinut că executivul comunitar nu are intenţia să se implice în dezbaterea politică internă din Polonia.

Într-o primă reacţie venită de la Varşovia, ministrul-adjunct polonez de externe, Konrad Szymanski, a declarat că guvernul polonez rămâne deschis discuţiilor pentru rezolvarea acestei crize, dar a atras atenţia că acest lucru nu înseamnă că Polonia va accepta toate soluţiile detaliate sugerate de Comisie. Aceste soluţii 'trebuie să corespundă aşteptărilor majorităţii parlamentare (poloneze) şi acesta este cel mai important lucru', a subliniat oficialul polonez.

Citește și: Cum își lasă pușcăriașii gravide iubitele: Le trimit pixuri pline cu spermă pentru FIV

Disputele au început de fapt anul trecut, când fostul guvern, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Tribunalului Constituţional, deşi mandatele celor pe care aceştia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-şi asigure cel puţin controlul asupra acestei instanţe în perspectiva pierderii alegerilor legislative. Dar preşedintele Andrej Duda, provenit şi el din rândurile formaţiunii conservatoare eurosceptice PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au preluat conducerea executivului conservatorii au revizuit şi ei actul normativ pentru a aduce în Tribunalul Constituţional alţi judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună.

Cea de-a doua lege criticată de Comisia Europeană a condus la demiterea conducerilor şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului public, conduceri de asemenea numite de fostul guvern liberal, iar actul normativ practic subordonează direct guvernului aceste două instituţii media, scrie agerpres.ro.

Citește și: O tânără de 24 de ani a murit din cauza plăcerii când se masturba

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.