Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeana avertizeaza tarile balcanice. Coruptia si obstructionarea presei MARI probleme

Jean-Claude-Juncker

Țările din Balcani care aspiră să adere la Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult în ce privește lupta împotriva crimei organizate și a corupției, se afirmă într-un raport publicat miercuri de Comisia Europeană, care face apel, de asemenea, la Serbia să respecte libertatea presei, relatează agenția Reuters.

Muntenegru, Serbia, Macedonia, Albania, Bosnia-Herțegovina și Kosovo vor toate să adere la UE, iar blocul comunitar și-a accelerat ritmul pentru a ajuta integrarea Balcanilor.

În raportul său anual privind progresele țărilor care doresc să devină membre ale Uniunii Europene, Comisia a semnalat faptul că nici o țară nu este gata, se pare, să devină membră a UE în curând. Potrivit raportului Comisiei, atât în cazul Macedoniei, cât și în cel al Bosniei, procesul de integrare bate pasul pe loc.

De asemenea, nu s-a înregistrat nici o soluție în legătură cu blocarea de către Atena a lansării de negocieri de aderare cu Skopje, deoarece fosta republică iugoslavă poartă denumirea ''Macedonia'', căreia Grecia i se opune, susținând că ea coincide cu numele provinciei sale din nord.

Comisia a criticat, de asemenea, ''lipsa de voință politică colectivă'' în Bosnia-Herțegovina, din cauza neînregistrării de progrese în fosta republică iugoslavă, estimând că nu există o coordonare eficientă pentru a pregăti țara să devină membră a UE.

Corupția rămâne o problemă în Albania, Serbia și Kosovo. Muntenegru a înregistrat progrese pe acest front, dar nu face destul pentru a investiga cazurile de violență împotriva jurnaliștilor și nu finalizează dosarele de corupție.

Referitor la Serbia, Comisia Europeană și-a exprimat, de asemenea, preocuparea în ce privește represiunea împotriva jurnaliștilor și a organizațiilor de media. ''Există preocupări în legătură cu deteriorarea condițiilor pentru deplina exercitare a libertății de expresie'', se afirmă în raport.

Aderarea la UE înseamnă intrarea în cea mai mare organizație comercială a lumii, în care există libera circulație a forței de muncă, finanțare pentru regiunile mai sărace, și care oferă mai multă prosperitate pentru cetățeni. Dar, după cea mai gravă criză financiară din ultima generație și în condițiile în care există peste 18 milioane de șomeri în zona euro, europenii nu prea mai sunt dornici să accepte nou-sosiți, comentează Reuters.

Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că nici o altă țară nu va adera la UE în următorii cinci ani, deși negocierile vor continua.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.