Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană dă de pământ cu Polonia și Ungaria: Au pierdut sute de milioane de euro pentru încălcarea statului de drept

Getty Images
comisia europeana

Cel mai recent bilanţ al Uniunii Europene privind starea democraţiei arată că nu a existat în ultimul an o deteriorare semnificativă în blocul celor 27 de ţări membre în domenii precum  libertatea presei, instanţele de judecată şi combaterea corupţiei, a declarat miercuri vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, conform News.ro.

Evaluarea a fost făcută în contextul în care executivul UE a publicat miercuri cel mai recent raport al său privind statul de drept, care include sfaturi pentru îmbunătăţirea democraţiei în toate statele membre ale UE, inclusiv în România.

Raportul de anul trecut a evidenţiat preocupări serioase cu privire la statul de drept în Polonia şi Ungaria. Ambele guverne au pierdut accesul la ajutoare de miliarde de euro din partea UE din cauza unor dispute legate de aceste aspecte.

"Acest raport privind statul de drept arată că nu există o înrăutăţire radicală sau un regres în niciun stat membru", a declarat Vera Jourova. "Nu voi fi niciodată mulţumită, în general, pentru că sunt multe lucruri care trebuie îmbunătăţite", a recunoscut vicepreşedinta Comisiei Europene.

Ea a remarcat unele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar din Ungaria, în condiţiile în care Budapesta încearcă să deblocheze accesul la subvenţiile UE. Raportul a cerut totuşi Ungariei să facă îmbunătăţiri în domenii precum independenţa presei şi urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt.

Însă Uniunea pentru Libertăţi Civile în Europa, un grup de monitorizare a drepturilor omului cu sediul la Berlin, a declarat că modul în care raportul Comisiei a evidenţiat progresele înregistrate în Ungaria este un exemplu izbitor de înfrumuseţare a realităţii.

"Majoritatea statelor membre au făcut puţine eforturi pentru a remedia problemele documentate ale statului de drept, au lăsat nerezolvate deficienţele existente sau au înrăutăţit situaţia în toate domeniile examinate", a declarat grupul într-un comunicat. Uniunea pentru Libertăţi Civile în Europa subliniază ceea ce spune că sunt "evoluţii îngrijorătoare" în ceea ce priveşte ONG-urile şi mass-media în Italia şi Suedia şi afirmă că în majoritatea statelor membre situaţia generală a statului de drept "continuă în direcţia greşită".

În ceea ce priveşte Polonia, raportul Comisiei a afirmat că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte recomandările făcute în raportul din 2022, inclusiv asigurarea independenţei parchetelor şi a unor proceduri echitabile de acordare a licenţelor media.

Raportul afirmă, de asemenea, că pluralismul mediatic a fost supus unui "risc foarte ridicat" în Bulgaria, Polonia, România şi Ungaria, şi unui "risc ridicat" în Croaţia, Cipru, Grecia, Slovenia şi Malta. Spania, care organizează alegeri naţionale la 23 iulie şi se află la preşedinţia rotativă a Consiliului UE, se numără printre ţările avertizate cu privire la starea sistemului judiciar. Astfel, raportul în cazul ei a reiterat "îngrijorările serioase" legate de eşecul reînnoirii Consiliului Judiciar, cel mai important organism al judecătorilor din ţară.

Documentul nu menţionează nimic despre zilele de revolte din Franţa, declanşate de împuşcarea de către poliţie a unui adolescent de origine nord-africană, şi nu face prea multe referiri la utilizarea excesivă a forţei de către poliţie în această ţară. Jourova a declarat că este de competenţa instanţelor din Franţa să judece fiecare situaţie în parte.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.