Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană desființează o lege adoptată de Parlamentul României

comisia europeana

Reprezentanții Comisiei Europene au criticat dur, prin intermediul unui raport publicat astăzi, Legea dării în plată, adoptată de Parlamentul României în sesiune trecută și care în prezent se află în procedură de reexaminare.

Implementarea legii darii în plata în forma aprobata inițial de Parlament reprezinta un risc major pentru perspectiva macroeconomica, iar aplicarea retroactiva la împrumuturile aflate în derulare poate afecta încrederea investitorilor și creditarea, a avertizat Comisia Europeana (CE).

"Un risc major pentru perspectiva macroeconomica este potențiala implementare a legii darii în plata în forma aprobata inițial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditarii, încrederii consumatorilor și investitorilor, precum și asupra cererii interne", notează, potrivit Mediafax, Comisia Europeană într-un raport privind perspectivele economice.

Citește și: Inițiatorul Legii dării în plată, reacție dură față de bănci: Nu ţine şantajul!

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situatia în care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

În decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plata a imobilelor, invocând faptul ca acest proiect este binevenit, însa forma adoptata de Legislativ, în loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

Proiectul de lege ar fi trebuit sa fie dezbatut marti în Comisia Juridica a Senatului, însa discutiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivând ca decizia de amânare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar încerca bancile.

Citește și: Zamfir: Legea darii in plata, tergiversata de banci. Ce spune de cererile presedintelui

Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din România au sustinut însa ca bancile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere ca nu au fost invitate la discutii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.