Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană face presiuni asupra Poloniei: Guvernul polonez e obligat să-și reconsidere poziţia privind reforma Curţii Supreme

EUCham
polonia, EU

Comisia Europeană a anunţat luni că aşteaptă ca guvernul polonez să reconsidere măsurile de reformă din cadrul Curţii Supreme, după ce la începutul acestei luni executivul comunitar a lansat o procedură de infringement în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, transmite agenţia de presă PAP, informează Agerpres.

''Am lansat procedura de infringement în legătură cu această lege, parcurgem toate procedurile, inclusiv articolul 7, şi încă sperăm la schimbări pozitive. Trebuie să continuăm dialogul'', a declarat o reprezentantă a CE.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

Vezi și: Vladimir Putin, replică pentru Donald Trump: 'Rusia și SUA se confruntă cu noi tipuri de provocări' - LIVE VIDEO

Conform Comisiei Europene, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmare a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Într-o primă fază, precum cea iniţiată de CE în decembrie, articolul 7 permite ''a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă'' a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin patru cincimi dintre ţările membre ale UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot în unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate). Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii.

Vezi și: Donald Trump a fost CUCERIT de Vladimir Putin: 'Am avut un dialog direct, deschis, profund productiv' - LIVE VIDEO

În ultimele luni autorităţile poloneze au făcut unele concesii, considerate însă insuficiente de către Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.