Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană înăsprește amenzile pentru statele membre UE: Va fi jale cu noile sancțiuni

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană va adopta o nouă metodă pentru calcularea sancţiunilor financiare pe care le poate pretinde unui stat membru al UE trimis în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) pentru încălcarea normelor comunitare, informează miercuri agenţia EFE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

Executivul comunitar a anunţat că va modifica respectiva metodă în urma unei sentinţe a CJUE, instanţă care i-a cerut să revizuiască modul în care măsoară ponderea instituţională a unui stat membru în cadrul UE, pondere ce este unul dintre factorii luaţi în calcul la stabilirea amenzii.

Atunci când Comisia Europeană trimite o ţară în faţa CJUE, ea propune în acelaşi timp o sancţiune despre care consideră că această instanţă ar trebui s-o impună acelei ţări dacă estimează că ea este vinovată.

În calculul acestei sume Bruxelles-ul foloseşte un algoritm care include gravitatea încălcării, durata ei, capacitatea unei ţări de a plăti amenda (ce are drept criteriu PIB-ul), precum şi ponderea instituţională a acelui stat în cadrul UE, pentru acest ultim criteriu reperul actual fiind numărul de voturi al fiecărei ţări în Consiliul UE.

Însă într-o hotărâre recentă privind o astfel de sancţiune, CJUE a apreciat că modificarea regulilor de vot în Consiliu în urma aplicării Tratatului de la Lisabona impune revizuirea metodologiei de calcul a ponderii instituţionale pentru statele membre ale UE.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis ca în viitor această variabilă să fie determinată în funcţie de numărul de mandate ale fiecărei ţări în Parlamentul European.

Schimbarea acestei metodologii va determina pentru unele state scăderea cuantumului amenzilor în cazul unor decizii nefavorabile ale CJUE, în timp ce pentru altele va conduce la o creştere. Totuşi, executivul comunitar afirmă că nu se va ajunge la ''diferenţe nejustificate între statele membre'', iar pe de altă parte sancţiunile vor rămâne ''proporţionate şi suficient de descurajatoare''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.