Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE lansează 3 proceduri de infringement împotriva României

comisia europeana

CE a lansat, joi, trei proceduri de infringement împotriva României pentru netranspunerea legislatiei UE privind siguranta cailor ferate si a reglementarilor pentru administratorii de fonduri de investitii si pentru tratamentul discriminatoriu în privinta impozitarii entitatilor juridice straine.

Conform unui comunicat, citat de Mediafax, Comisia Europeana a cerut României sa-si puna toate normele nationale în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranta cailor ferate, cererea vizând independenta autoritatii de siguranta si a organismului de investigare.
Legislatia ar fi trebuit sa fie în vigoare înca din aprilie 2006. În februarie 2013, Comisia a declansat o actiune în constatarea neîndeplinirii obligatiilor împotriva României în legatura cu aceasta chestiune, iar joi CE a decis trimiterea unui infringement (aviz motivat - a doua etapa a actiunii UE în constatarea neîndeplinirii obligatiilor).
Comisia precizeaza ca România are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. "Daca România nu reactioneaza în mod satisfacator, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene în privinta acestei chestiuni", se mai arata în comunicat.
Directiva 49 din 2004 vizeaza dezvoltarea unei abordari comune privind siguranta cailor ferate, astfel încât toate retelele feroviare comunitare sa demonstreze în mod constant niveluri înalte de siguranta, iar cetatenii europeni sa calatoreasca în siguranta pe aceste retele. Stabilirea unor cerinte de siguranta privind sistemul feroviar include gestionarea în conditii de siguranta a infrastructurii si a functionarii traficului, rolurile si responsabilitatile întreprinderilor feroviare si ale administratorilor de infrastructura, precum si interactiunea acestora. În plus, trebuie sa se asigure un cadru comun de reglementare în domeniul siguran?ei, reglementarea, gestionarea si controlul sigurantei si investigarea independenta a accidentelor.
O alta procedura de infringement se refera la tratamentul discriminatoriu aplicat de autoritatile de la Bucuresti în ceea ce priveste impozitarea entitatilor juridice straine.
Comisia cere României sa-si modifice normele privind impozitarea veniturilor din dobânzi, deoarece acestea restrictioneaza prestarea libera de servicii si libera circulatie a capitalurilor pe piata unica a UE. În prezent, entitatile juridice rezidente îsi pot deduce cheltuielile indirecte legate de generarea de venituri din dobânzi. Rezultatul este ca se impoziteaza doar veniturile lor nete, precizeaza CE. Dar entitatile juridice stabilite într-un alt stat membru UE si fara un sediu permanent în România nu pot beneficia de aceasta deducere, fiind impozitate "mai împovarator pe baza veniturilor brute din dobânzi obtinute direct din România".
Comisia nu considera ca exista "o justificare valabila" pentru acest tratament diferit în ceea ce priveste impozitarea si considera ca acesta este discriminatoriu si restrictioneaza libera circulatie a serviciilor si anunta România ca are la dispozitie doua luni sa-si modifice normele pentru a le pune în conformitate cu legislatia UE, în caz contrar putând sesiza Curtea de Justitie a UE.
Totodata, CE solicita "insistent" României, Lituaniei, Portugaliei si Sloveniei sa notifice implementarea deplina a Directivei privind administratorii de fonduri de investitii alternative (2011/61/UE). Aceasta directiva prevede norme de reglementare si de supraveghere pentru administratorii de scheme de investitii alternative adresate investitorilor profesionisti. Potrivit CE, obiectivul standardelor europene armonizate pentru administratorii de fonduri de investitii alternative (AFIA) este sporirea transparentei activitatilor AFIA si a fondurilor pe care le gestioneaza acestia, în beneficiul investitorilor si al autoritatilor publice.
Pâna în prezent, aceste patru state nu au transpus pe deplin aceasta directiva în legislatia nationala, în pofida obligatiei de a face acest lucru pâna la 22 iulie 2013, si au doua luni la dispozitie pentru a face acest lucru, în urma infringementului lansat joi de Comisia Europeana.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.