Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, lovitură pentru România: Infringement pentru nerespectarea prezumției de nevinovăție

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei 343/2016 privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, informează Antena3.

Potrivit Directivei 343, statele membre ale UE trebuie să garanteze că, atâta vreme cât vinovăţia unei persoane suspectate sau acuzate nu a fost dovedită conform legii, declaraţiile publice făcute de autorităţile publice şi deciziile judiciare, altele decât cele referitoare la vinovăţie, să nu se refere la persoana respectivă ca fiind vinovată.

Autorităţile trebuie să asigure cetăţenii că există măsuri legale care se aplică în cazul încălcării directivei, care nu împiedică autorităţile să difuzeze informaţii în mod public privind procedurile penale, atunci când acest lucru este strict necesar, din motive legate de ancheta penală sau în interes public.

CCR, răspuns-fulger pentru ÎCCJ - Când intră în dezbatere legea privind statutul magistraților

Laura Ştefan, coordonator al activităţilor anticorupţie la Expert Forum, a declarat pentru Q Magazine că, deşi s-au preluat unele prevederi ale Directivei, nu există o transpunere formală, integrală a acesteia.

„Interesant că a început procedura de infrigement pentru că majoritatea prevederilor se regăsesc sub o formă sau alta în legislaţia românească. Într-adevăr, o transpunere formală ar fi fost de dorit. Cineva trebuie să ia această Directivă, liniuţă cu liniuţă, articol cu articol şi să vadă ce este deja acoperit de legislaţia românească în vigoare şi ce nu. Această evaluare ar trebui făcută de Ministerul Justiţiei, iar apoi, dacă se identifică prevederi care nu au fost transpuse, va fi nevoie de un act normativ”, a declarat Laura Ştefan.

Ea a mai spus că pentru această transpunere e nevoie de discuţii serioase, dar şi-a exprimat scepticismul că acest lucru se va întâmpla.”La momentul în care s-a vorbit prima dată despre această Directivă, a fost o discuţie tensionată şi puţin aplicată. Atunci, s-a folosit Directiva pentru a vorbi despre abrogări de infracţiuni şi graţieri. Deci e nevoie de o discuţie serioasă pe această temă, dar nu ştiu cine o să o poarte în viitorul apropiat pentru că nu suntem într-un context favorabil discuţiilor. Nu se mai discută pe aceste teme. Sunt doar poziţii de forţă, care nu au cum să genereze dezbateri”, a conchis Laura Ştefan.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.