Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană schimbă etichetarea produselor congelate. DETALIILE care vor trebui să apară pe noile etichete

www.realitatea.net
legume congelate

Scandalul legumelor contaminate cu Listeria schimbă etichetele. După ce porumbul din Ungaria a făcut zeci de victime, în mai multe ţări, Comisia Europeană şi-a propus să introducă etichete speciale pentru produsele congelate.

Sucurile de fructe și legume fac minuni în cazul colesterolului 'rău' crescut

Opt retaileri de la noi, dar şi un mare distribuitor au restras, pe rând, zeci de sortimente de mazăre, porumb, mix de legume, brocolli, spanac, fasole verde, dar şi căpşuni şi vişine congelate. Toate aduse din aceeaşi fabrică din Ungaria. Acum, Comisia Europeană anunţă şi primele măsuri în ceea ce priveşte etichetarea.

Europarlamentarul PNL, Mihai Țurcanu susține că etichetele vor fi mult mai detaliate pentru consumatori:

"Cei de la Bruxelles au transmis prin DG Sante să se modifice tot ce înseamnă etichetarea pe legume congelate, şi să fie foarte bine specificat pe etichete ca consumatorii să fiarbă aceste legume înainte de a le consuma.", susține europarlamentarul Mihai Țurcanu.

Avertismentul medicilor - Apare o nouă boală cu transmitere sexuală, rezistentă la antibiotice

Pe lângă indicaţia de a fierbe legumele înainte de preparate, eticheta ar urma să conţină exact şi temperatura la care trebuie păstrate legumele.

Deocamdată Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu ştie ce cantiţăţi au fost retrase, dar reprezenţii unui lanţ de magazine ne-au transmis că au scos de la vânzare peste 2200 de pungi dintr-un singur sortiment. Toate vor fi distruse.

Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL arată că a fost o contaminare pe lanț: "E o contaminare şi pe fluxul de trasabilitate, pentru că listeria nu rezistă în produsele congelate foarte mult timp! Cei implicaţi în acest lanţ, cred că au făcut greşeli de igienizare şi manipulare."

Primele simptome ale afecţiunii provocate de bacterie sunt asemănătoare gripei: febră, greaţă, vărsături, dureri musculare şi gastrice.

Nouă oameni au murit în Europa, după ce au mâncat porumb contaminat cu Listeria.  La noi, inspectorii sanitar-veterinari au precizat că, în urma analizelor de laborator, bacteria nu a fost găsită în legumele comercializate. Mai sunt însă şi alte produse pentru care se aşteaptă rezultatele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.