Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, scrisoare pentru Rafila: Nu este nevoie de a patra doză de vaccin anti-COVID la persoanele sub 60 de ani

Bio-Infomedia
vaccin arnm

Reprezentanța României la UE transmite șefilor Ministerului Sănătății, dar și șefului DSU, Raed Arafat, o informare referitoare la recomandările agențiilor europene cu privire la administrarea celei de-a patra doze de vaccin ARN mesager împotriva COVID-19. Informarea face trimitere și la scrisoarea adresată miniștrilor sănătății din UE de către comisarul european Stela Kyriakides, în care se recomandă administrarea dozei suplimentare doar persoanelor peste 80 de ani și, în unele cazuri, persoanelor peste 60 de ani.

ECDC și EMA au publicat în 6 aprilie a.c. o declarație comună cu privire la administrarea unei a 4-a doze de vaccin ARN mesager împotriva COVID-19, pentru o abordare unitară, comună.

În cadrul declarației se arată că, pe baza rezultatelor datelor provenite din Israel, o a patra doză de vaccin ARNm administrată persoanelor imunocompetente, la cel puțin 4 luni după a treia doză, este capabilă să restabilească imunitatea umorală (mediată prin secreția de anticorpi) la nivelul observat după a treia doză administrată, fără a ridica noi probleme de siguranță.

Concomitent, comisarul european Stela Kyriakides, a transmis miniștrilor sănătății UE o scrisoare cu privire la administrarea dozei a patra de vaccin ARN mesager.

În cadrul acesteia, se informează că în poziția comună, pe baza dovezilor științifice disponibile, agențiile au concluzionat că ar putea fi administrată o a patra doză de vaccin ARNm, ca un al doilea rapel, persoanele cu vârsta peste 80 de ani, din cauza fragilității acestei populații cu o imunitate mai scăzută a răspunsului la vaccinare și cu un risc mai mare de dezvoltare a formelor servere de COVID-19.

În ceea ce privește adulții imunocompetenți, cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani sau grupurile de populație identificate ca fiind expuse unui risc deosebit, deși nu există nicio indicație privind necesitatea iminentă pentru al doilea rapel, poate fi considerată administrarea unei a patra doze de vaccin în anumite situații.

În sfârșit, în cazul adulților imunocompetenți sub 60 de ani, agențiile consideră că în prezent, nu există date disponibile care să indice necesitatea administrării unei a patra doze la această grupă de populație.

Scrisoarea comisarului european, AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.