Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană susţine că este 'încă dificil' să se vorbească despre sancţiuni în acest moment în cazul Navalnîi

europarl.eu
Comisia europeana UE

Uniunea Europeană cere Rusiei "o anchetă transparentă şi exhaustivă" asupra otrăvirii opozantului Alexei Navalnîi şi aşteaptă să analizeze concluziile acesteia înainte de a lua în considerare eventuale sancţiuni, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit AFP, anunță AGERPRES.

Teste efectuate de un laborator al armatei germane au oferit "dovezi fără echivoc" că opozantul rus a fost victima unei otrăviri "cu un agent neurotoxic de tip Noviciok", conform guvernului de la Berlin.

"Facem apel la Rusia să ancheteze transparent şi exhaustiv. Este în interesul Rusiei să aducă răspunsuri, deoarece aceste agent chimic nu este accesibil la liber, şi el a fost utilizat pe teritoriul rus împotriva unui cetăţean rus", a reacţionat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citește și: Klaus Iohannis despre ministrul care a făcut accident gonind nebunește: Trebuie să dezvoltăm infrastructura

"În ceea ce priveşte posibile represalii sau sancţiuni: în acest moment, nicio anchetă nu spune cine este vinovat. Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei, însă pentru asta trebuie lansată ancheta şi trebuie obţinute rezultate. Nu suntem acolo încă", a insistat el în conferinţa de presă zilnică de la CE.

"Este dificil să vorbim de pedepsire când nu avem încă, la acest stadiu, vinovaţi. Ancheta trebuie să aibă loc şi, prin urmare, vor fi decise etapele suplimentare", a spus el.

Pentru moment, "este inacceptabil să vedem pe cineva victimă a unei tentative de asasinat cu un agent chimic de clasificare militară, care nu ar trebui să fie accesibil la liber (...). Navalnîi nu este prima victimă a unor astfel de atacuri laşe şi inumane, am văzut şi alţi ruşi ucişi, alte voci ale opoziţiei (ruse) reduse la tăcere", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acelaşi agent neurotoxic folosit împotriva lui Alexei Navalnîi a mai fost utilizat şi împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, în 2018, în Anglia, conform autorităţilor britanice. Cazul a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 112: O alegere criminală, care distruge o generație .

În privinţa "încrederii" acordate de statele europene investigaţiilor Rusiei, purtătorul de cuvânt al CE s-a arătat prudent: "Nu pot extrapola (asupra derulării lor), nu ar fi serios. Dacă ancheta este lansată şi aduce rezultate, vom analiza concluziile sale şi desfăşurarea sa, aşa cum o facem mereu".

După "semnale, cel puţin verbale, privind dorinţa Rusiei de a coopera", "vom vedea cum se va concretiza această cooperare şi ce vor face autorităţile ruse după noile elemente" prezentate de Germania, a precizat el, făcând apel la o anchetă "credibilă", dar adăugând în acelaşi timp că "bilanţul (Rusiei la acest capitol) nu este extrem de satisfăcător".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.