DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia Iordache A APROBAT! Ofițeri sau agenți de poliție judiciară în Secția pentru infracțiuni din justiție

Inquam Photos / George Calin
Florin Iordache

Comisia parlamentară pentru legile justiției a aprobat, luni, un amendament care introduce posibilitatea ca în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție să funcționeze, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, numiți pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire, scrie Mediafax.

„În vederea desfășurării activităților specifice prevăzute de Codul de procedură penală, în cadrul Secției funcționează, prin detașare, ofițeri sau agenți de poliție judiciară, sub directa conducere și controlul nemijlocit al procurorilor Secției, în limita posturilor prevăzute de lege. Detașarea ofițerilor și agenților de poliție judiciară se dispune la solicitarea procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, de către ministrul afacerilor interne, pe o perioadă de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora. Numirea în funcții a ofițerilor și agenților de poliție judiciară se face prin ordin al procurorului șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, prevede un nou articol introdus, luni, de Comisia specială pentru legile justiției, în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

De asemenea, „încetarea detașării ofițerilor și agenților de poliție judiciară se poate dispune prin ordin motivat al procurorului-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, iar „pe durata detașării ofițerii și agenții de poliție judiciară nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio însărcinare”.

Dispozițiile procurorilor din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție sunt obligatorii pentru ofițerii și agenții de poliție, iar actele întocmite de aceștia din dispoziția scrisă a procurorului sunt efectuate în numele acestuia, mai prevede articolul introdus în comisia Iordache.

Salarizarea ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție se realizează potrivit dispozițiilor legale aplicabile ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

O altă noutate introdusă în comisia Iordache prevede că „ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia”.

Forul legislativ de specialitate continuă, luni, dezbatererea amendamentelor la OUG 92/2018 care modifică legile Justiției.

La ședință trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcție a magistraților, respectiv "neîndeplinirea condiției privind buna reputație".

Citește și: Acuzație NĂUCITOARE: Dragnea și PSD au ascuns faptul că au plătit datoria externă din fonduri europene .

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.