Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia juridică a Camerei a dat un raport favorabil proiectului Guvernului privind măsurile din starea de alertă

Inquam Photos - George Călin
Inquam Camera Deputaților plen Parlament

Comisia juridică a Camerei a dat, miercuri, un raport favorabil proiectului Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări - actul normativ va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial şi se pot deschide centrele comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp.

Deputaţii jurişti au dezbătut de două ori amendamentele, emiţând iniţial un raport, care ulterior a fost retras din cauza unor inadvertenţe. După mai multe ore de dezbatere, Comisia juridică a dat un nou raport, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

Printre modificări se află şi că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

"Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii", prevede raportul final al comisiei.

"Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată", se precizează în raport.

Citește și: Parlamentul a decis! S-a stabilit data la care ar putea avea loc alegerile locale

De asemenea, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă.

Un alt amendament introdus se referă la faptul că proiectul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. "Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I", prevede amendamentul propus de deputatul PNL Florin Roman.

Deputaţii jurişti au mai reintrodus unele articole referitoare la restricţii, care fuseseră eliminate marţi de Senat, iar altele au rămas în forma Camerei superioare.

Citește și: Șef de poliție demis după ce a participat la o petrecere cu mai mulți interlopi în plină pandemie

"Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară", mai prevede raportul.

Deputaţii jurişti au introdus un amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi.

"Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare", se arată în document.

Citește și: Lovitură de teatru! Prevederile stării de alertă vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial! Amendament neconstituțional

Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.