Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia națională consultativă privind drepturile omului manifestă împotriva Franței în problema incidentului cu nava Aquarius

NBC News
refugiati

Comisia naţională consultativă privind drepturile omului (CNCDH), autoritate morală în Franţa, se declară 'profund şocată' de tratamentul aplicat migranţilor la frontiera franco-italiană, unde statul francez 'batjocoreşte drepturile fundamentale', transmite AFP, informează Agerpres.

Denunţând 'încălcări ale drepturilor' migranţilor şi 'practicile alarmante observate în aceste două zone frontaliere', Comisia subliniază că puterea publică 'renunţă la principiul de umanitate şi devine chiar complice al traseelor mortale' din această zonă.

Avizul Comisiei, consultativ, a fost dezvăluit de cotidianul catolic La Croix, urmând să fie adoptat în cursul după-amiezii de marţi, în contextul crizei diplomatice declanşate între Paris şi Roma de situaţia navei umanitare Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, pe care Italia a refuzat să-i primească.

Vezi și: Întâlnire între premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, pentru a discuta problemele Orientului Apropiat

CNCDH, care a emis deja în mai un aviz foarte sever faţă de politica guvernului francez în domeniul migraţiei, este îngrijorat mai ales de faptul că migranţi, printre care numeroşi minori, 'parcurg trasee din ce în ce mai periculoase peste Alpi'.

Republica franceză este 'în afara dreptului' nerespectând mai multe garanţii legale, afirmă Comisia, care denunţă, de asemenea, 'locuri de privare de libertate improvizate şi care nu respectă drepturile', cerând 'închiderea lor imediată'.

Ea se arată îngrijorată şi de soarta minorilor şi recomandă 'să înceteze orice expulzare imediată' spre Italia.

Tratamentul aplicat migranţilor la frontieră este denunţat cu regularitate de ONG-uri, vinerea trecută Oxfam criticând politica de expulzare în Italia inclusiv a copiilor, 'în dispreţul legilor franceze şi europene'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.