Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia von der Leyen pregătită de învestire la 27 noiembrie - Candidatura maghiarului Oliver Varhelyi a fost validată

Euractiv
Ursula von der Leyen

Eurodeputaţii au validat luni candidatura ungarului Oliver Varhelyi la postul de comisar european însărcinat cu Extinderea UE, ceea ce ar urma să permită ointrare în funcţie a echipei Ursulei von der leyen la 1 decembrie, relatează AFP potrivit news.ro

Olivier Varhelyi, în prezent ambasadorul Ungariei la UE, este ultimul dintre cei 27 de candidaţi în noua Comisie care primeşte unda verde a europdeputaţilor.

Aceştia i-au adresat întrebări suplimentare, în urma eşecului audierii sale.

Votul în vederea învestirii noii Comisii urmează să aibă loc la 27 noiembrie.

”Coordonatorii Comisiei Afacerilor Externe din Parlamentul European (PE) au recomandat aprobarea (candidaturii) comisarului desemnat (Oliver) Varhelyi, în baza răspunsurilor în scris la întrebările lor suplimentare”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al PE.

Olivier Varhelyi a primit unda verde prin voturile PPE (dreapta) Renew Europe (liberali), S&D (stânga), ECR (conservatori) şi ID (extremă dreapta), iar stânga radicală şi ecologiştii au votat ”împotriva” sa, potrivit mai multor surse parlamentare.

Odată cu validarea acestei ultime candidaturi, preşedinta-aleasă a noii CE, Ursula von der Leyen, îşi completează echipa de 27 de comisari.

Eurodeputaţii au dat undă verde săptămâna trecută francezului Thierry Breton în postul de cmosar european însărcinat cu piaţa unică şi domeniul digital, şi româncei Adina Vălean, la Transporturi.

Respingerea de către PE a primilor candidaţi ungar, român şi francez a antrenat amânarea de la 1 noiembrie la 1 decembrie a intrării în funcţie a Comisiei lui von der Leyen.

Ursula von der Leyen pare să se afle în măsură să-şi respcte obiectivul preluării puterii la 1 decembrie.

În urma refuzului Regatului Unit - a căruie ieşire din UE este prevăzută la 31 ianuarie - de a desemna un candidat în CE, Comsiia a lansat o procedură de infringement împotriva Londrei.

Potrivit unei surse europene, acest demers juridic permite noii Comisii să intre în funcţie, chiar dacă acest stat membru nu a desemnat un comisar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.