Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetul executiv al FMI a aprobat propunerea de majorare a resurselor

afaceri.news
fmi

Comitetul executiv al FMI a aprobat propunerea de majorare a resurselor

Comitetul executiv al Fondului Monetar Internaţional a aprobat propunerea de majorare cu 50% a resurselor, în funcţie de participaţiile deţinute la FMI de cele 190 de state membre, transmit Kyodo şi Reuters, conform Agerpres.

Propunerea urmează în mare măsură un plan sprijinit de SUA care va spori resursele de creditare ale FMI, dar va întârzia orice creştere a participaţiilor Chinei, Indiei, Braziliei şi altor economii emergente în creştere rapidă. Dar Comitetul executiv a cerut un calendar accelerat privind opţiunile pentru realinierea formulei de calculare a cotelor FMI până în iunie 2025.

Instituţia a precizat că majorarea cu 50% a resurselor, echivalentul a aproximativ 314 miliarde de dolari la actualele rate de schimb, nu va spori capacitatea generală de creditare, de aproximativ 1.000 miliarde de dolari, dar va schimba compoziţia spre resurse mai permanente.

Majorarea cotelor "va ajuta la prezervarea unor resurse adecvate, solide ale FMI, esenţiale pentru protejarea stabilităţii financiare globale şi pentru a răspunde potenţialelor nevoi ale statelor membre, într-o lume plină de incertitudini şi predispusă la şoc", a afirmat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

În prezent, cele mai mari participaţii la FMI sunt deţinute de Statele Unite (17,4% din cotele parte), Japonia (6,5%) şi China (6,4%).

În mod obişnuit FMI revizuieşte cotele la fiecare cinci ani. Planul de majorare a resurselor FMI este destinat acordării de asistenţă statelor emergente şi în curs de dezvoltare care sunt afectate de lipsa de finanţare în contextul pandemiei şi a altor dificultăţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.