Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania Air New Zealand intenţionează să includă în flota sa un avion electric, începând din 2026

newzealand.com
Air New Zealand

Compania Air New Zealand intenţionează să includă în flota sa un avion electric, începând din 2026

Air New Zealand şi-a anunţat miercuri obiectivul de a deveni prima companie aeriană care va opera un avion electric, prin integrarea unei aeronave alimentate cu baterii în flota sa, începând din 2026, pentru transportul de marfă, transmite AFP, conform Agerpres.

Compania aeriană naţională din Noua Zeelandă a comandat un avion electric Alia de la constructorul aerospaţial american Beta Technologies.

Dispozitivul va fi utilizat iniţial pentru livrarea de pachete şi scrisori în toată ţara.

"Ne propunem să fim prima companie aeriană care utilizează pentru zboruri comerciale o aeronavă de nouă generaţie", a declarat pentru AFP Kiri Hannifin, şeful departamentului de dezvoltare durabilă din cadrul Air New Zealand.

Compania nu a stabilit încă o dată pentru eventuale zboruri cu pasageri la bordul aeronavelor electrice.

Scandinavian Airlines şi-a anunţat în mai intenţia de a transporta pasageri, cu primele sale zboruri comerciale electrice, în 2028.

Alia, alimentat cu baterii, poate fi reîncărcat complet în aproximativ o oră, a precizat Air New Zealand într-un comunicat.

Ca şi în cazul autovehiculelor electrice, distanţa pe care o poate parcurge avionul este esenţială. Cu o lungime de aproximativ 12 metri şi o greutate de trei tone, acest model a parcurs distanţe de 480 de kilometri într-un singur zbor, în cadrul testelor, potrivit companiei aeriene.

Aeronava atinge o viteză maximă de 270 de kilometri la oră şi poate zbura până la o altitudine de 3.000 de metri.

După ce va fi certificat, avionul va fi utilizat pentru primele zboruri de circa 150 de kilometri, a precizat compania.

"Avioanele de următoarea generaţie au potenţialul de a ne decarboniza operaţiunile regionale", a declarat directorul executiv al companiei aeriene, Greg Foran, în faţa reporterilor din Auckland.

Foran şi-a exprimat speranţa că integrarea Alia în flota Air New Zealand va permite companiei să facă progrese în această tehnologie electrică şi să opereze avioane de dimensiuni mai mari, de nouă generaţie, începând din 2030.

Constructorul aerospaţial Beta Technologies, cu sediul în statul american Vermont, dezvoltă avioane electrice cu decolare convenţională şi alte modele cu decolare verticală.

Beta Technologies a primit finanţare de la fondul Fidelity şi de la grupul Amazon pentru strângerea sa de fonduri, potrivit paginii de internet a companiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.