Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Compania Națională de Petrol Abu Dhabi începe operațiunea de foraj pentru a transforma dioxidul de carbon captat în rocă

arabianbusiness.com
ADNOC

Compania Națională de Petrol Abu Dhabi (Adnoc) a inițiat o campanie de foraj la Fujairah pentru un proiect care intenționează să transforme dioxidul de carbon captat în rocă. Adnoc a confirmat într-o postare pe rețeaua de socializare că a început forajul pentru proiectul pilot, care este văzut ca un factor de sprijin al planurilor de tranziție energetică care propun reducerea emisiilor de la combustibilii fosili la scară mare, scrie upstreamonline.com.

Adnoc a declarat la începutul acestui an că a încheiat un parteneriat cu compatrioții Fujairah Natural Resources Corporation, Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) și compania de tehnologie 44.01 cu sediul în Oman pentru proiectul inovator.

Soluție premiată

Gigantul emiratez a spus că proiectul are în vedere preluarea CO2 din atmosferă, amestecarea acestuia cu apa de mare și injectarea în formațiunile de peridotită din subteran.

„În condițiile potrivite, peridotita reacționează cu CO2 amestecat cu apa de ploaie sau de mare pentru a o mineraliza în siguranță și permanent”, a menționat compania.

Tehnologia a fost introdusă de 44.01, câștigătorul premiului Earthshot Prințul de Wales, anul trecut. Compania, care poartă numele după greutatea moleculară a CO2, stochează gazul cu efect de seră în peridotită, o rocă găsită din abundență în Oman, precum și în America, Europa, Asia și Australasia.

Subliniind acreditările ecologice ale acestei faze pilot, compania a spus că în săptămânile următoare „va desfășura o unitate de captare directă a aerului pentru a extrage CO2 din atmosferă și va instala panouri solare pentru a alimenta întreaga operațiune”.

„Va fi primul proiect cu emisii negative de carbon de acest gen din regiune”, a spus acesta.

Planuri de decarbonizare

În urma programului pilot, Adnoc a spus că tehnologia va contribui la planurile sale de a crește capacitatea companiei de captare și stocare a carbonului (CCS) la 5 milioane de tone pe an până în 2030.

Adnoc a promis investiții de 15 miliarde de dolari pentru proiecte care vor reduce amprenta de carbon a Adnoc în toate operațiunile.

Investițiile vor fi executate prin „o serie de proiecte de-a lungul lanțului său valoric diversificat până în 2030”, a spus compania.

Marile companii de petrol și gaze din Orientul Mijlociu cheltuiesc miliarde de dolari pentru a-și extinde capacitățile de producție de hidrocarburi, dar promit, de asemenea, să investească masiv în inițiative de tranziție energetică, conduse în principal de proiecte de CSC și hidrogen care implică reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Până acum, totuși, Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice al Națiunilor Unite nu a inclus astfel de tehnologii în calea recomandată pentru atingerea obiectivelor climatice de la Paris.

Adnoc a spus că va anunța „o suită de noi proiecte și inițiative” pe tot parcursul anului 2023, „inclusiv un proiect CCS, primul de acest fel, tehnologii inovatoare de eliminare a carbonului, investiții în soluții noi, mai curate și consolidarea parteneriatelor internaționale”.

Anul trecut, Adnoc a înființat o nouă afacere – Low Carbon Solutions & International Growth – în conformitate cu ambiția sa de a atinge scopul de zero emisii până în 2050.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.