Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complet PREVIZIBIL - Carburanții s-au SCUMPIT DIN NOU, la doar câteva zile după ce s-au ieftinit cu 30 de bani

carburanti

Prețul carburanților a crescut, în medie, cu între 2 și 6 bani pe litru, în această săptămână, reiese din datele centralizate de Monitorul Prețurilor. Catalizator probabil al majorării a fost creșterea cotațiilor internaționale ale barilului din cauza situației tensionate din Orientul Mijllociu, conform Mediafax.

Citește și: Andrei Caramitru, propunere INCENDIARĂ: toți pensionarii cu venituri peste 1200 de lei să fie obligați să plătească asigurări de sănătate

Creșterea prețului la benzină și motorină vine după ce la 1 ianuarie prețul carburanților a scăzut în medie cu 32 de bani pe litru după eliminarea supraaccizei și actualizarea cu inflația oficială de la INS efectuată de către Ministerul Finanțelor.

Toți operatorii din piața carburanților au operat majorarea prețurilor, astfel că în stațiile Petrom din București benzina se vindea, vineri, 10 ianuarie, în medie cu 5,32 lei/litru, față de 5,26 lei/litru la 1 ianuarie. Motorina la Petrom, liderul de piață, costa vineri, în medie, 5,51 lei/litru față de 5,45 lei la 1 ianuarie, potrivit datelor furnizate de Monitorul Prețurilor.

Lukoil a fost operatorul care a scumpit cel mai puțin prețurile. În stațiile Lukoil din Capitală, litrul de benzină se vinde la 10 ianuarie cu 5,27 lei față de 5,23 lei la 1 ianuarie, o scumpire de 4 bani. Asta în timp ce motorina costă 5,52 lei, cu 2 bani mai scump decât la 1 ianuarie, când litrul era 5,50 lei.

Stațiile OMV, patronul Petrom, afișa prețuri de 5,58 lei la motorină și 5,42 lei la benzină, față de 5,52 lei/litru și 5,36 lei/litru în 1 ianuarie.

La 31 decembrie, MFP a actualizat nivelul accizei cu inflația comunicată oficial de către INS. Actualizarea efectuată de Ministerul de Finanțe a dus accizele la 1.773,46 lei/1.000 de litri pentru benzină și 1.625,37 lei/1.000 litri motorină, ceea ce a făcut ca o ieftinire preconizată de 45 bani/litru să se transforme într-o ieftinire de 32 de bani/litru. Ajustarea cu inflația a dus însă nivelul accizelor peste nivelul minim acceptat de Uniunea Europeană, ceea ce a eliminat posibilitatea unui infringement din partea Comisiei.

Acum, după tensiunile dintre SUA și Iran, creșterea cotațiilor internaționale ale barilului de petrol, au fost transmise de către operatori în prețul carburanților. Miercuri, după detensionarea situației, petrolul Brent și cel american a scăzut cu circa 9-10% până la nivelul de dinaintea uciderii generalului iranian, evenimentul care a dus la creșterea prețului barilului pe piețele internaționale.

Într-un raport din vară, Consiliul Concurenței arăta că există o concurență redusă pe piața carburanților, iar liderul pieței, OMV Petrom - cu o cotă de 50% -, este cel care dictează prețul, în timp ce restul companiilor așteaptă mișcările strategice ale Petrom pentru a decide modul în care modifică prețul carburanților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.