Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complexul Energetic Oltenia anunţă că a finalizat achiziţia certificatelor de CO2 pentru energia produsă în 2020, de 315 milioane euro

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din ţară, anunţă că a finalizat achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020, valoarea acestora fiind de 315 milioane euro, potrivit news.ro.

"În data de 26 aprilie 2021, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligaţiile de conformare, finalizând achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2020. Preţul certificatelor de CO2 a crescut spectaculos în ultimii ani, ajungând în prezent la peste 47 de euro/certificat. Pentru CE Oltenia ponderea preţului certificatelor de CO2 în costul unitar de producţie al energiei electrice depăşeste 60%", precizează compania, într-un comunicat.

Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro.

"În Planul de Restructurare şi decarbonare transmis Comisiei Europene au fost estimate valori între 26 şi 35 de euro pentru un certificat. Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea iniţială, iar diferenţa de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei", mai arată compania.

Citește și: BREAKING Dragnea a SCOS IEPURELE DIN PĂLĂRIE în fața judecătorilor...

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziţionarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalităţi de 100 euro/ certficat în plus faţă de obligativitatea achiziţionării acestora.

Obligativitatea achiziţionării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate, iar preţurile certificatelor înregistrând o creştere spectaculoasă de la  4-5 euro în anul 2017, până la peste 47 euro în prezent.

"Astfel, Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înfiinţarea companiei în iunie 2012 şi până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. În fiecare an, CE Oltenia s-a conformat prin achiziţionarea, în termenul prevăzut de legislaţie, a întregii cantităţi de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului", mai arată compania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.